eSports Fund

eSport har tillhört de hetare branscherna de senaste åren och lockar allt fler åskådare.

eSports Fund

Först publicerad i Stockpicker Fund Timer (25 januari 2021)

Branschen omsätter miljarder varje år och stora publiksiffror blir bingo för annonsörer. Temat ligger helt rätt i tiden. eSporten kan visa på fantastiska tillväxtsiffror och prognosen är att omsättningen inom branschen kommer öka med 15,5 procent årligen fram till 2023. Samtidigt spås tillväxten för e-sportåskådare öka med i genomsnitt 12 procent per år fram till 2022. Då beräknas antalet åskådare uppgå till 645 miljoner. Vi brukar ibland i Fund Timer skriva om fonder som har ett litet kapital och nyligen har lanserats. eSports Fund lanserades så sent som den 16 oktober i fjol så förvaltat kapital är väldigt begränsat (cirka 25 miljoner kronor). Ansvarigt fondbolag är AIFM Capitals.

eSport är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra. Normalt tar eSport form i organiserade tävlingar där datorspel spelas via internet, lokala nätverk, LAN-partyn eller med spelare som samsas vid samma konsol. Begreppet myntades i Sydkorea i slutet av 1990-talet med spelet Starcraft. Under senare tid har deltagandet och tittandet av eSport ökat dramatiskt, främst när det kommer till turneringar som direktsänds på olika streaming-sidor där bl.a. Twitch och Youtube ingår.

eSports fund placerar huvudsakligen i bolag inom gaming som aktivt främjar eSport genom t.ex. utbildning, marknadsföring eller liknande aktivitet, bolag som huvudsakligen arbetar med att producera, utveckla eller förlägga nya spel eller att förbättra äldre utgåvor av spel. Vidare kan fonden investera i bolag som är underleverantörer av utrustning och tillbehör till de ovan nämnda. Innehaven i fonden ska inte bara vara framgångsrika och ha en uttalad tillväxtstrategi, utan också ha breda produktportföljer och inte vara för lika varandra. Förvaltaren Stefan Westin ser framåt en stark och snabb uppgång för streaming inom eSporten där dyra spelkonsoler blir mindre viktigt, Augmented Reality (AR) fortsätter att integreras och där 5G-utvecklingen blir särskilt intressant. Streaming gör eSporten ännu mer lättåtkomlig vilket är positivt för branschen.

Förvaltaren screenar bland 150-200 bolag på den globala marknaden för att hitta aktier som passar bra. Antalet innehav i fonden ska uppgå till cirka 25 – 30 bolag. Under december tillkom Thunderful som ett mindre innehav i fonden. Thunderful är utvecklare och förläggare av spel för PC, mobil och konsoler på den globala spelmarknaden. Bolaget distribuerar Nintendos produkter i Norden. Thunderful noterades i december och uppgången blev fina 60 procent fram till årets slut. Ett annat relativt nytt innehav är Asetek som är tillverkare av kylsystem (liquid cooling) för gamingdatorer samt sponsor genom Asetek eSports Academy. eSports fund största innehav är MTG (6 procent), Take-Two (5,4 procent), Electronic Arts (5,3 procent) och Activision Blizzard (5,1 procent). Vid utgången av 2020 stod de tio största innehaven för 49,4 procent av förvaltat kapital. Regionsmässigt står Sverige för cirka 34 procent av fondens allokering, följt av USA med cirka 25 procent och Kina 8 procent.

Förvaltaren Stefan Westins uppfattning är att vi får se en fortsatt stark utveckling inom gaming och eSport. Pandemin har sannolikt bidragit till ökat spelande och ökat intresse men bidraget är på marginalen. Spelbranschen är inte särskilt konjunkturberoende och tillväxten kommer från ett ständigt ökande intresse, flera åldersgrupper som spelar, digitaliseringen och därmed ökad tillgänglighet. Utrullningen av 5G kommer att göra spelandet ännu roligare. Marknaden för spel växer med tvåsiffriga tal och förvaltaren bedömer att den utvecklingen fortsätter och det finns ingen som helst anledning att tro att spelmarknaden skulle minska för att ett vaccin har utvecklats. När pandemin är över kommer de stora eSports-evenemangen återigen komma igång och det innebär en stor potential på intäktssidan för bolag som MTG. Intäkterna kommer från sändningsrättigheter, reklam, annonser, sponsring, biljetter och försäljning av merchandise. Det finns en stor potential i ökat antal åskådare och det är endast ett fåtal andra evenemang som har fler åskådare än de största eSporttävlingarna.

eSports Fund årliga förvaltningsavgift är 1,75 procent plus en resultatbaserad avgift om max 20 procent på överavkastning jämfört med Dow Jones Global Index. Andelskursen måste överstiga det s.k. High Watermark innan eventuell avgift tas ut. Avgifterna är i det högsta laget jämfört med liknande fonder. Eftersom fonden är så pass ny finns ingen avkastningshistorik att luta sig emot. Fonden riktar sig till den investerare som vill ha exponering mot eSport och den bredare spelindustrin och de som vill ta del av den snabbt växande spelindustrin.

Skriven av
Samuel Sigfrids
Analytiker
Publicerad 2021-01-30 09:19:00
Ändrad 2024-11-13 08:19:16