Bravida – Ser ökad efterfrågan
20.12.2021

Bravida – Ser ökad efterfrågan

Vi har inte uppdaterat vår syn på installationsbolaget Bravida sedan i mitten av april. Sedan dess har aktien kommit ned från 131 kr till dagens ca 120 kr, ett tapp på ca 10% på en i övrigt stigande Stockholmsbörs. Kan det vara köpläge nu?

Först publicerad i Stockicker Newsletter 1921 (19 december 2021)                             

BRAV | Large Cap | 120 kr | NEUTRAL

Koncernen är Nordens ledande leverantörer av el, vs, ventilation och andra tekniska funktioner i fastigheter. För Q3 rapporterade man i linje med analytikernas förväntningar. Omsättningen ökade med 2% till 4 854 Mkr (4 750) och ledningen uppger att man såg en återhämtning i kvartalet till mer normala förhållanden. I fjol påverkades Bravida av pandemin vilket resulterat i lägre produktionsvolym i år. Även viss fördröjning av projektplanering och uppstart hos kunderna förklarar den lägre aktiviteten.

Orderstocken för installationsprojekt har förbättrats med 1,5 Mdr kr under 2021 vilket kommer att öka produktionsvolymerna i kommande kvartal. Orderingången, driven av installationsprojekt, ökade med 30% och landade i Q3 landade på 5 212 Mkr (4 024). Alla länder bidrog till ökningen och orderstocken växte i samtliga länder förutom i Finland. Koncernens rörelseresultat förbättrades till 293 Mkr (283) med en oförändrad rörelsemarginal om 6,0%.

VD Mattias Johansson skriver i den senaste rapporten att råvarupriserna har ökat kraftigt och det finns risk för materialbrist inom vissa områden. Bravida har en stark historik med stabila marginaler och god intäktstillväxt. Efter finanskrisen 2008-2009 minskade Bravidas lönsamhet med endast en procentenhet samtidigt som den organiska försäljningen föll med cirka 8%.

Annons

Bravida har en lönsam tillväxtstrategi, genom förvärv av mindre och lägre värderade bolag. Synergieffekter brukar leda till att större värden realiseras. Förvärven görs ofta till EV/EBITDA kring 5x vilket justerat för synergier ofta innebär en värderingsmultipel om 3,5x. Under 2021 har bolaget hittills tillträtt 15 förvärv med en sammanlagd årsomsättning på cirka 750 Mkr. Konkurrensen om förvärvsobjekt har dock ökat något på senare tid och Bravida har därför förstärkt kapaciteten i den operativa verksamheten för att öka sin förvärvstakt.

Koncernen har som mål att öka omsättningen med mer än 5 % per år, med en kombination av organisk tillväxt och förvärv. Och målsättningen vad det gäller lönsamheten är att uppvisa en EBITA-marginal överstigande 7 % inklusive utspädningseffekten från förvärv. Enligt bolagets senaste affärsplan ska Bravida 2023 ha högre kundfokus, fortsatt lönsam tillväxt samtidigt som serviceverksamheten ska vara en större del av försäljningen. Det handlar inte om att installationsverksamheten ska minska utan om att serviceverksamheten ska växa snabbare.

Efter Q3-rapporten har vi höjt vinstprognosen per aktie för 2022 till 6,30 kr, jämfört med tidigare 5,90 kr. På den uppdaterade prognosen handlas Bravida till P/e tal om ca 19. Därmed har värderingen kommit ned från P/e tal på ca 22 när det senast begav sig. Trots att värderingen blivit något lägre är den fortsatt att betrakta som relativt hög. Bravida förtjänar dock en viss premie jämfört med sina konkurrenter. Dels som en konsekvens av sin stora och stabila verksamhet inom underhåll och service. Dels då man historiskt har uppvisat en god lönsamhet även under sämre tider. Bolaget har exempelvis stått emot pandemin bättre än förväntat samtidigt som man fortsätter att genomföra förvärv vilket driver på vinsttillväxten.

Någon köprekommendation här och nu blir det inte från vår sida men skulle aktien rekylera ned mot 100-105 kr ser vi ett bra entry läge. Tills dess blir rekommendationen Neutral med riktkurs 125 kr.

Av
Fredrik Larsson Analytiker