KappAhl – botten nådd?
Det var i början på februari som vi tittade närmare på KappAhls aktie. Vid det tillfället var sentimentet kring detaljhandelsbolag närmast nattsvart och vi menade därför att aktien lämpade sig enbart för dem som vågade gå emot globala trender och hade övertygelse om att Danny Feltmann skulle lyckas vända utvecklingen ännu en gång. Försiktiga generaler som vi är valde vi att stå vid sidan.
KAHL | Mid Cap | 28,4 kr
Sett med facit i hand ett klokt val. Någon sentimentförändring har det nämligen inte blivit, tvärtom fick branschen utöver konkurrensen från e-handel även tampas med en historiskt varm sommar. Som om inte det var nog har man även lidit av pånyttfödd styrka hos den amerikanska dollarn. Efter svag inledning på räkenskapsåret fick slutligen bolagets vd lämna bolaget och tf VD blev Göran Bille. Under hans ledning har aktien vänt upp och har så sent som i mitten på augusti handlats i nära anslutning till 40 kr, en värdering som vi åsatte aktien i ett så kallat optimistiskt scenario som gick ut på att försäljningen under 2017/2018 skulle sjunka med 3-5% medan lönsamheten höll sig kvar omkring 7%.
När bokslutet levererades i veckan blev utfallet något sämre. Omsättningen landade förvisso i nära anslutning till det övre spannet (-3,2%) men lönsamheten blev en procentenhet lägre (5,9%). I Q4 har då resultaträkningen belastats med avgångsvederlag till den entledigade vd:n. Att man trots den tuffa inledningen på räkenskapsåret ändå nästintill lyckades matcha vårt optimistiska scenario får väl trots allt ses som ett styrketecken givet förutsättningarna. Men det är också allt. Sett på det hela taget var givetvis inte 2017/2018 något bra år för KappAhl som har fått se de allra flesta siffror peka åt fel håll. Som en konsekvens av det sjönk vinsten på den nedersta raden med drygt 38%. Per aktie blev utfallet 2,92 kr (4,74).
Som alltid när vi läser om klädbolagens tillkortakommanden är det vädret som är den främsta boven. Just i år kan man dock ha viss förståelse för bortförklaringen. Utebliven vår, rekordlång och rekordvarm sommar har onekligen satt käppar i hjulen för hela branschen. I KappAhls fall var dessutom jämförelsetalen från föregående räkenskapsårs Q4 riktigt tuffa. Rörelsemarginalen då summerades till 11,1% (!). I år blev det enbart 5,3% efter att bruttomarginalen i årets sista kvartal sjönk till 59,2% (60,7). Det var avsevärt lägre än den ackumulerade siffran för hela verksamhetsåret som angavs till 61,8% (62,2).
Den enda tydliga ljuspunkten i bokslutet var att styrelsen föreslog att utdelningsnivån om 2 kr skulle bli oförändrad. Föga tröst enligt marknaden som sänkte kursen med 11,5%. Utdelningsbeskedet innebär dock att direktavkastningen i år förväntas bli nära 7% utifrån nuvarande aktiekurs sett. Hyfsat kursskydd kan man tycka men faktum är att det inte handlar om någon bombsäker försäkring. Dels har kursen trots god direktavkastning fallit med 25-30% i år. Dels bör man ställa sig frågan hur uthållig nämnda utdelningsnivå är. Jämför vi med fjolåret har skuldsättningen nu ökat och vid utgången av augusti uppgick den till 373 Mkr (nettokassa vid motsvarande tidpunkt ifjol).
Ser man till marknadsförhållandena råder onekligen fortsatta mörker för de klassiska klädkedjorna och det är som bekant under beckmörker som man bör investera i aktier. Det är då som de flesta är negativa och värderingarna nedpressade. Nog borde exempelvis vädereffekten förr eller senare bli positiv. Det skall ganska mycket till för att vi skall få en lika varm sommar nästa år. Skulle hösten och vintern bli någorlunda normala (för årstiderna) kan de mycket väl ge välbehövlig draghjälp. Även från valutahåll kan det komma medvind om nu Riksbanken börjar höja räntorna.
Nog finns det alltså ett och annat köpargument. Trots det är vi ändå försiktigt inställda till KappAhls aktie. Värderingen är förstås låg vilket gör att nedsidan inte ter sig särskilt stor även om läget inte skulle förbättras under nästa räkenskapsår. Givet att stormvindarna mojnar och utvecklingen planar ut på rådande nivåer (lönsamhet motsvarande 5,5-6% på årsbasis) skulle man kunna räkna hem aktien till en kurs om 32-34 kr. Lägg till utdelningen och det finns gott om uppsida från nuvarande nivåer. Dessvärre är det långt ifrån säkert att det inte blir värre innan det blir bättre. Vi har nämligen svårt att tro att aktien kommer locka allt för många köpare om det inte finns tillstymmelse till förbättringar. Skall lönsamheten och vinsten öka måste försäljningen göra det och frågan är om man under rådande omständigheter vågar tro på en sådan utveckling. Vi gör det inte. Därav beslutet att tills vidare kvarstå vid vår avvaktande hållning.