Malmbergs - Stabil avslutning av 2020
22.03.2021

Malmbergs - Stabil avslutning av 2020

Elhandelsbolaget Malmbergs Elektriska fanns under fjolåret i vår årligen återkommande Vinnarportfölj och hörde med andra ord till aktier som vi trodde hade en god chans att bli kursvinnare över året.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1857 (21 mars 2021)

MEAB | Small Cap | 60 kr | KÖP

Bidragande till att aktien kom med var att vi under året trodde på en vändning för bolaget som då hade ett par tuffa år bakom sig med stagnerande försäljning och sjunkande lönsamhet, vilket slog hårt mot aktiekursen.

Annons

Någon succé blev det dock inte för företaget som är en ledande aktör i Norden när det gäller elprodukter med försäljning i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Istället fortsatte aktien ner ytterligare 11% under resten av 2020. Främsta anledning var såklart coronapandemin med nedslängningar i Danmark och Norge, leveransstörningar, reserestriktioner och allmänna svårigheter att bearbeta den stora kundgruppen elinstallatörer, vilket ledde till att både Q2 och Q3 blev svaga.  

Frågan är dock ändå om inte 2021 istället kan visa sig bli året då vändningen kommer på plats, även om det knappast blir tal om något rekordår. Åtminstone tydde Q4 som presenterades i början av mars på att så skulle kunna vara fallet. Kvartalet visade sig nämligen vara det bästa från bolaget sedan Q4 2017.

Efter negativ omsättningstillväxt i Q2 och Q3 steg omsättningen i Q4 med 3,6% till 190 Mkr (183,5) efter förbättringar i Sverige och Danmark. I Norge sägs också gjorda förstärkningar ha börjat ge resultat, vilket kunde ses i att lönsamheten var återställd efter ett negativt resultat i förra kvartalet. Omsättningen i sista kvartalet totalt var också 33% högre än i Q3. Visserligen är Q4 normalt årets bästa kvartal, men skillnaden från Q3 var denna gång ovanligt stor.

Även resultatutvecklingen var klart godkänd. Rörelseresultatet förbättrades till 20,1 Mkr (18,8), motsvarande en rörelsemarginal på 10,6% (10,3), och var därmed betydligt bättre än motsvarande marginaler i både Q2 och Q3 på -2% respektive 6,2%. Framför allt är det lönsamheten i den svenska verksamheten som har förbättrats med en marginal på 11,4%. Verksamheten i Sverige stod i kvartalet också för drygt 80% av omsättningen.

Balansräkningen är också riktigt stark med likvida medel på 118 Mkr och nästan inga räntebärande skulder. Den föreslagna utdelningen på 1,50 kr, eller motsvarande 12 Mkr känns därför något snål även om den ger en direktavkastning kring halvskapliga 2,6%.

Sin vana trogna är Malmbergs fåordiga om vad man tror om framtiden mer än att man fortsatt tror på tillväxt i marknaden. Det ska dock en hel del till för att inte året ska bli betydligt bättre än fjolåret. Bolaget har snabbväxande teman som solceller och laddning där marknaden växer och utvecklas snabbt, och lönsamheten gynnas normalt även av att dollarn har försvagats mot den svenska kronan.

Att göra prognoser med någon större typ av säkerhet är svårt men räknar man med en tillväxt kring 5% samtidigt som rörelsemarginalen hamnar uppåt 8–9% så ligger P/E-talet kring 11. Når man därefter målet om en rörelsemarginal på 10% nästa år faller multipeln ner mot 9. I genomsnitt har P/E-talet de senaste åtta åren snarare legat kring 16.

Vi tycker att aktien känns lockande i nuläget och rekommenderar således köp med en riktkurs på 70 kr, en nivå där aktien faktiskt var uppe och nosade så sent som i augusti ifjol.   

Av
Jan Axelsson Analytiker