Mekonomen – Olyckan går sällan ensam
02.06.2020

Mekonomen – Olyckan går sällan ensam

Att en olycka sällan går ensam blev extra tydligt i Mekonomens fall.

Publiceras i Stockpicker Newsletter 1790 (7 juni 2020)

MEKO | Mid Cap | 70 kr | AVVAKTA

Att en olycka sällan går ensam blev extra tydligt i Mekonomens fall. Utöver coronautbrottet som påverkade flertalet av bolagets marknader med start i mars, drabbades man även i slutet av nämnda månad av ett dataintrång som orsakade omfattande störningar i bolagets IT-system och följaktligen fick negativa effekter på verksamheten fram till mitten av april. Tur i oturen att man hade varit förutseende och tecknade en cyberförsäkring som inte bara bedöms begränsa de ekonomiska skadorna relaterade till förlorade intäkter men även gav bolaget omedelbar tillgång till välbehövlig IT-expertis som i sig begränsade skadorna.

Annons

Eftersom den negativa effekten av båda händelserna fick genomslaget mot slutet av Q1 blev nettoomsättningen enbart marginellt lägre (1%) i kvartalet och summerades till 2 874 Mkr (2 909). Rörelseresultatet (EBIT) sjönk desto mer då det angavs till 59 Mkr (170) motsvarande en rörelsemarginal om 2% (6). Justerad EBIT (dvs rörelseresultat justerat för avskrivningar på förvärvade immateriella tillgångar avseende förvärven FTZ, Inter-Team, MECA och Sørensen og Balchen) uppgick till 98 Mkr (214) och justerad EBIT-marginal till 3% (7) vilket efter finansiella kostnader och skatt innebar förlust på den allra nedersta raden. Resultatet per aktie blev -0,29 kr (1,68).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 62 Mkr (158). Likvida medel uppgick till 207 Mkr (177). Tillsammans med outnyttjade kreditfaciliteter var likviditeten ca 655 Mkr vilket enligt ledningen är tillräckligt för att finansiera verksamheten. Soliditeten vid utgången av Q1 uppgick till 34% (31) och 39% (36) exkl effekter från IFRS 16. Nettoskulden uppgår till 3 928 Mkr (4 185) vilket är en ökning motsvarande 219 Mkr sedan årsskiftet. Ökningen beror på dels på investeringar och valutakursförändringar dels på det faktum att en del amorteringar har senarelagts i överenskommelse med långivarna.

Rapporten togs emot väl av marknaden, ett slags lättnades suck skulle man kunna säga. Bolaget flaggade förvisso för rejält minskad omsättning i april (-17%) men påpekar att återhämtning har ägt rum under maj. Dessutom skall EBIT-resultatet inte ha försvagats jämfört med fjolåret om man exkluderar kostnader för IT-intrånget som man tror kommer att täckas av redan omnämnda försäkring. Det innebär med andra ord att de åtgärder som vidtagits för att minska kostnadsnivån har visat sig vara effektiva. Det är onekligen positivt.

Tittar vi på aktiekursen idag ligger den nära 40% högre än för en månad sedan. Revanschen beror sannolikt på att marknaden tecknar in ett scenario där bolaget undviker en emission. Det är givetvis ett fullt möjligt scenario men juryn är väl fortfarande ute vad den saken beträffar. Skuldsättningen har åter ökat (vi räknade som bekant med att den skulle sjunka till 3,4 miljarder vid utgången av detta år) och kan nog fortsätta göra det i närtid då man fått anstånd med amorteringsbetalningar på vissa lån. Det hjälper givetvis här och nu men visar även att skuldsättningen är ett stort problem och därmed också ohälsosamt hög (lika hög som börsvärdet).

Det som talar emot en förestående nyemission i dagsläget är att bolagets huvudägare, amerikanska LKQ, har redan innan coronautbrottet haft en uttalad ambition att banta sin egen skuldsättning. Utan att veta exakt hur kapitalbehovet ser ut för de bolag som amerikanerna har investerat i, antar vi att åtminstone en rad av dem befinner sig i samma prekära läge som Mekonomen gör (eller värre).

Det finns flera skäl till att vi tidigare har gillat Mekonomen. Förutom den intressanta värderingen kryddat med uppenbar uppköpsmöjlighet, är bolaget därtill att betrakta som kontracykliskt. När nybilsförsäljningen sjunker rullar övriga bilflottan längre vilket leder till ökad efterfrågan för Mekonomens verkstäder där stora delar av bilar hamnar efter att märkesgarantierna gått ut.

Med ovan sagt har bolaget även en lång historik av att underprestera. Är det inte det ena, så är det det andra. Man kan förstås diskutera huruvida IT-intrånget var bolagets fel eller inte. I regel drabbar sådant företag där angriparen upptäcker uppenbara luckor men vi har ingen kunskap om så kan ha varit fallet här. Något man definitivt inte kan lasta Mekonomen för, är däremot nedstängningar av hela samhällen i spåren av covid-19.

Eftersom det är först nu som alla marknader åter öppnas upp, lär Q2-rapporten bli riktigt trist läsning. Q3 är ju i regel inget starkt kvartal heller beroende på semestrar. Här kan luttrade aktieägare förstås hoppas på att det blir annorlunda i år då flertalet lär semestra på hemmaplan vilket kan resultera i mer trafik och därigenom möjligtvis högre beläggning hos verkstäderna (trafikaktiviteten korrelerar dessvärre med antalet olyckor).

Summerar vi våra intryck är det en blandad kompott. Vi ser fortsatt stor uppsida i aktien om verksamheten återgår till normal drift 2021 men är idag långt ifrån lika säkra som förr på att bolaget verkligen klarar sig utan nyemission. Skall vi vara ärliga så anser vi nog att det vore bäst om bolaget beslutade stärka balansräkningen en gång för alla. Om inte annat så i förebyggande syfte. Förvisso räknar vi inte med nya lockdowns om coronaviruset skulle återvända i höst men sådant kan man ju uppenbarligen inte vara säker på (få trodde nog på den typen av omfattande nedstängning som fallet blev under våren).

”When in doubt, stay out” brukar det heta och vi väljer att följa nämnda mantra i det här fallet. Så här långt har aktien dessvärre visat sig vara en klassisk värdefälla och en påminnelse om att en eventuell "turn-around" i regel tar längre tid än förväntat. Nu när aktien har återhämtat det värsta i nedgångsväg väljer vi att låta den lämna våra Top Picks. Även köprådet slopas.

Av
Jacek Bielecki Analytiker