Millicom – Uppvärdering eller uppköp?
17.01.2022

Millicom – Uppvärdering eller uppköp?

Stockpicker har tidigare varit positiva till Millicom men i mitten av februari i fjol tog vi slutligen bort vår köprekommendation.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1924 (16 januari 2022)

TIGO SDB | Large Cap | 256,4 kr | KÖP

Aktien lämnade samtidigt vår Top Picks-lista och har sedan dess kommit ned från 315 kr till dagens kursnivå runt 260 kr. Skälet till den sänkta rekommendationen var bl.a. en förväntat utdragen makroekonomisk belastning i Latinamerika på grund av covidpandemin.

Så här i efterhand har det visat sig att Millicoms verksamhet trots allt varit ganska motståndskraftig i de flesta länder bolaget är aktivt. Telekomoperatörens verksamhet är koncentrerad till nio latinamerikanska marknader. Bolaget har starka marknadsandelar i regionen och opererar under det lokala märket Tigo. På sju av dessa marknader är man den största eller näststörsta aktören. Utöver operatören Tigo äger koncernen även Tigo Money, som har vissa likheter med Klarna samt infrastruktur i form av basstationer, master och fibernätverk.

Under de senaste åren har koncernen gjort stora investeringar i utbyggda fibernät och förbättrat den geografiska exponeringen genom förvärv. Detta har förbättrat affärsmixen och abonnemangsintäkterna har fortsatt växa på bekostnad av kontantkortsintäkter.

Annons

Telekomoperatörerna har det senaste året inte haft en bra kursutveckling. Och Millicom har utvecklats klart svagare än konkurrenternas aktier. En uppenbart negativ aspekt gällande Millicom är att det är inte är särdeles lätt att få grepp om koncernen i och med att man är verksamma på fjärran marknader med ofta volatila valutor.

Guatemala som det sannolikt inte är många personer som har järnkoll på är exempelvis idag koncernens enskilt viktigaste marknad. Under många år har Millicom samägt ett Tigo-bolag där tillsammans med lokala partners. I november förra året meddelade Millicom att de har köpt ut delägarna för 19,2 Mdr kr. Sedan dess har aktien tappat rejält vilket troligtvis beror på att man har aviserat att köpeskillingen kommer att medföra emissionsbehov. Några villkor för en sådan har man dessvärre inte preciserat vilket förstås kan ha skapat osäkerhet och bidragit till kurspressen.

Beslutet att köpa ut de nuvarande minoritetsägarna tycker vi är rimligt. Guatemala är en väldigt lönsam tvåaktörsmarknad med växande medelklass. EBITDA-marginalen uppges ligga omkring 50% vilket är synnerligen högt. Fullt ägande av Tigo Guatemala kommer att öka Millicoms intäktsprofil, förbättra kassaflödesgenereringen, minska volatiliteten i kassaflöden och förbättra övergripande synlighet av företagets finansiella utveckling. Efter förvärvet kommer koncernens skuldsättning öka från 2,8x EBITDA till 3,1x i Q1 2022, men därefter gradvis åter minska mot det långsiktiga målet på 2x.

Visst har verksamheten påverkats av pandemin men de senaste kvartalen har Millicom visat stark tillväxt avseende mobilabonnemang (kontantkort) och hemanslutna bredband via fiber. Efterfrågan från konsumenter är speciellt stark vad det gäller fast bredband.

2018-2019 handlades aktien till en värdering på runt 6x EV/EBITDA vilket kan jämfört med cirka 4,5x på innevarande års prognos. Värderingen är attraktiv både i absoluta tal och jämfört med sektorkollegor. En omvärdering tror vi kommer att ske via resultattillväxt, vilket kommer att drivas på av återhämtning i intäkterna allt eftersom marknaderna öppnas upp. Vidare ser vi ser stora övervärden i bolagens tillgångar, såsom master, datacenter och basstationer mm.

Kommer inte värderingen upp från dagens nivå finns det som vi ser det en uppenbar chans för att någon aktör väljer att lägga bud på Millicom. För några år sedan cirkulerade det rykten kring uppköp och då handlades aktien över 500 kr. Den gången blev det inget men nu har värderingen nästintill halverats medan ägarbasen har öppnats upp efter bl.a. Kinneviks uttåg.

Vi höjer rekommendationen till Köp (Neutral) och siktar primärt mot 380 kr (420) som målnivå.

Innehavsredovisning: Fredrik Larsson

Av
Fredrik Larsson Analytiker