Polygiene – Framtidslöfte

Kursraketen Polygiene har allt en småbolagsaktie behöver för att locka till sig spekulativt kapital och stora skaror av aktieinvesterare.

Polygiene Framtidslfte

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1801 (16 augusti 2020)

POLYG | First North | 26,60 kr | AVVAKTA

Där finns teknologi i framkant, synnerligen ambitiösa framtidsmål liksom en stor skara namnkunniga kunder. Således är det inte speciellt förvånande att aktien stigit våldsamt i år allt eftersom nyheter om nya kunder och en ny produkt kablats ut. Sedan årets botten i mars på 4,10 kr har aktien nära nog sjudubblats som bäst. Vågar man rida en sådan häst?

Annons

När börserna bottnade under pandemin tvärvände även Polygiene. Men här var det inte endast fråga om en remarkabel snabb återhämtning upp till närmare nivåerna före börsraset. Nej, i fallet Polygiene blev det istället en snabb mångdubbling upp till och dessutom långt förbi gamla All Time High från 2016. Bidragande till detta var sannolikt ett stort fokus på bolagets nylanserade produkt ViralOff, för allt från sjukvårdsmaterial och kläder som operationsrockar och uniformer, till konsumentprodukter som ansiktsmasker, handskar och andra produkter.

ViralOff-teknologin reducerar över 99% av virus inom två timmar på ett behandlat tyg. Med ViralOff får varumärken en teknologi som appliceras på textilier i kläder, utrustning eller accessoarer för att minimera risken att få virus i tyget. Behandlingen produceras i EU och appliceras oftast i slutfasen då ett tyg produceras. Den har testats mot Influenza A, fågelinfluensa, Norovirus och Corona (SARS) genom åren och har alltså visat över 99 % reduktion av virus i samtliga fall.

ViralOff låter ju förstås som något närmast självklart att tillämpa i de flesta av ovan nämnda produktexempel. Men vägen dit har tidigare visat sig trögare än man först skulle tro. När SARS-epidemin härjade var det stor efterfrågan på antibakteriella och antivirala behandlingar. Då bildades Polygiene, som ett resultat av forskning och utveckling på kemiföretaget Perstorp där nya lösningar togs fram för att möta nämnda efterfrågan. När epidemin var över minskade emellertid intresset och Polygiene valde då att fokusera på luktkontroll för konsumentprodukter istället, vilket det hittills är mest känt för.

Men den här gången har Coronapandemin onekligen fått långt större konsekvenser globalt och hamnat i var och ens ständiga medvetande. Samtidigt är marknaden sannolikt betydligt mer mogen att mer bestående ta till sig nya antiviruslösningar och fler produkttillverkare vill sannolikt ha lösningar implementerade inför eventuella nya smittvågor eller nya pandemier. Tidigare epidemier i modern tid har varit mindre utbredda och snabbare över. Coronapandemin är av en helt annan art och har skrämt upp hela världen. Med andra ord bedömer Stockpicker att Polygienes ViralOff-lösning sannolikt kommer att ge tydliga tillskott till affärsvolymerna i framtiden. Inte minst som ett komplement till andra preventiva lösningar och åtgärder. Bolaget har de facto redan fått ett stort antal kunder som använder ViralOff i sina produkter.

Polygiene är annars främst ett världsledande varumärke inom luktkontrollteknologi. Med bolagets lösning för luktkontroll utlovas att vi kan tvätta våra kläder hälften så mycket - och använda dem dubbelt så länge. Avgörande här är att konsumenterna kan känna sig säkra på att kläder och andra produkter kommer att hålla sig fräscha, utan att avge dålig lukt. Bolaget hjälper sina partners att förse kläder, utrustning, textilier och andra material med sin varumärkesskyddade behandling och har ett mycket stort antal partners världen över inom olika segment, såsom sport & outdoor, lifestyle, home design, footwear och workwear. Bland kunderna märks en rad mycket välkända varumärken.

Fram till och med 2017 växte omsättningen kraftigt, men därefter har det gått betydligt trögare och 2019 stod omsättningen stilla. Då kom nettoomsättningen in på 68,8 Mkr (69,0) medan resultatet före skatt sjönk till -6,6 Mkr (-2,8). Under Q1 i år ökade nettoomsättningen något till 17,4 Mkr (16,7) medan resultatet före skatt lyfte till 0,2 Mkr (-1,1). Kassaflödet blev 2,2 Mkr och likvida medel uppgick till 7,1 Mkr. Siffrorna över omsättning och resultat kan ställas i relation till dels börsvärdet på 546 Mkr, dels de finansiella målen. De senare är högt ställda och innebär bl a att bolaget ska ha en nettoomsättning på mer än 400 Mkr, genom organisk tillväxt, och en EBIT-marginal överstigande 20% senast år 2022.

Som det ser ut just nu förefaller inte dessa mål vara inom räckhåll, trots tillskottet av ViralOff. Samtidigt behöver Polygiene sannolikt inte nå dessa mål fullt ut till 2022 för att då försvara nuvarande börsvärde. Räknat på ett P/E-tal om 20 på en eventuell vinst 2022 skulle det krävas ett resultat före skatt om drygt 34 Mkr för att då försvara ett börsvärde som dagens. I nuläget känns detta inte inom nära räckhåll och avsaknaden av tillväxt de senaste åren ingjuter inte heller hopp om höga multiplar. Samtidigt har bolagets marknadsposition redan ett betydande potentiellt värde. Upparbetade kundrelationer med starka varumärken möjliggör att kunna addera fler värdehöjande produktlösningar i framtiden, där ViralOff är en första.

Aktien lockar oss inte vid nuvarande värdering. Men om bolaget lyckas ta fram fler attraktiva lösningar och/eller licensiera in nya banbrytande teknologier från mindre spelare utan egna muskler att föra ut dem i världen, kan attraktionskraften stärkas. Likadant om Polygiene lyckas bredda sin marknad mot betydligt fler tillämpningsområden, där ett intressant dito som tillkommit på senare tid är antimikrobiella och återanvändbara förpackningar. Även om vi bedömer att värderingen sannolikt kommer att vara framtung under lång tid, förhåller vi oss tills vidare neutrala till aktien.

Skriven av
Per Bernhult
Analytiker
Publicerad 2020-08-19 11:24:00
Ändrad 2024-11-13 08:02:14