Stäng
Så skapar du en extra inkomst från börsen. Till vilken mailadress ska vi skicka guiden?
Räkna med positiva överraskningar i SKF
22.09.2021

Räkna med positiva överraskningar i SKF

Kullagerspecialistens amerikanska konkurrent, Timken, tvingades i veckan att gå ut med sänkta prognoser avseende den förväntade utvecklingen under årets andra halvår.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1896 (19 september 2021)

Ett i grunden inte helt oväntat besked med tanke på det nuvarande läget i fordonsindustrin där både halvledarbrist och störningar i leveranskedjorna har tvingat flertalet fordonstillverkare att tillfälligt pausa sin produktion.

Väntat eller inte medförde den sänkta guidningen att även SKF:s aktie har hamnat under press. Det man skall komma ihåg här är att bolaget inte på något sätt är lika exponerat mot just fordonsindustrin som dess amerikanska branschkonkurrent är. Det svenska bolagets ledning tror faktiskt att en fortsatt stark efterfrågan inom industrisegmentet skall kunna kompensera för den just nu instabila fordonsmarknaden. Som en följd av det har man i samband med en presentation som ägde rum under den gångna veckan valt att upprepa sin prognos om 10% organisk tillväxt för årets tredje kvartal som ju snart är till ända.

Den nye VD:n Rickard Gustafson tror sig dessutom kunna kompensera för stigande råvarupriser och upprepade även den långsiktiga målsättningen att sänka kostnadsbasen med 5 miljarder kronor fram till 2025 där han förväntade sig närmast linjära förbättringar motsvarande ca 1 miljard årligen.

Ovanstående innebär att läget i stort sett tycks vara oförändrat jämfört med tidpunkten för vår senaste analys i slutet av juli. Utmaningarna som framför allt fordonsbranschen brottas med för tillfället bör sannolikt kunna betraktas som högst temporära. Blickar man bortom dem framstår tillväxtförutsättningarna som fortsatt mycket goda.

Det faktum att SKF-aktien har tappat drygt 10% sedan vår analys för knappt två månader sedan gör att den redan attraktiva värderingen då har blivit än mer aptitlig. P/e-talet på nästa års estimerade vinst ligger nu nedåt ca 11 vilket indikerar att marknadens förväntningar har sänkts. Det i sin tur banar väg för möjligheten till positiva överraskningar längre fram.

Av
Jacek Bielecki Analytiker