SJR - Fortsatt tufft för bemannaren
05.12.2020

SJR - Fortsatt tufft för bemannaren

De senaste två åren har varit en lång och plågsam resa för aktieägarna i bemannings- och rekryteringsföretaget SJR in Scandinavia, SJR.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1831 (2 december 2020)

SJR B | First North | 23 kr | AVVAKTA

Efter att aktien i januari 2019 som mest var uppe kring 55–56 kr blev resten av året en kursmässig besvikelse, och när kursen väl började repa sig i slutet av året åkte bolaget ganska omgående på nästa smäll när företaget under våren fullständigt knockades av coronapandemin. Som sämst noterade aktien kursnivåer neråt 14,50 kr i maj. Sedan dess har kursen repat sig och handlas idag till en kurs uppåt 23–24, vilket ändå innebär att aktien är ner cirka 35% från årsskiftet och halverad om vi tittar över en treårsperiod.

Dessvärre kan man nog säga att även den ekonomiska utvecklingen i mångt och mycket har utvecklats parallellt med aktiekursen. Trots ett relativt normalt Q1 i år (marginell påverkan från pandemin) minskade nettoomsättningen för årets första nio månader med 14,7% till 263,6 Mkr (309,0) samtidigt som rörelseresultatet nästan halverades till 10,5 Mkr (18,1), motsvarande en rörelsemarginal på 4,0% (5,9). Då ska hänsyn även tas till att övriga intäkter uppgick till 6,1 Mkr (1,4) och främst utgjordes av statliga stöd till följd av korttidspermitteringar som har genomförts under perioden. Annars skulle rörelsemarginalen snarare ha hamnat kring 2,0–2,5%.   

Den pågående pandemin drabbade i hög grad även verksamheten i Q3, inte minst vad gäller försäljningen. Nettoomsättningen minskade i kvartalet med 24,2% till 76,1 Mkr (100,4), vilket framförallt berodde på att rekryteringsverksamheten utvecklades mycket svagt medan konsultverksamheten klarade sig bättre. Jämfört med samma kvartal i fjol har andelen av den totala försäljningen som går mot rekryteringsverksamheten minskat till bara 10% från 17% i fjolårskvartalet. Därmed stod konsultverksamheten för 90% av försäljningen i Q3, att jämföra med 83% i motsvarande kvartal ifjol.

Efter att ha anpassat verksamheten till rådande marknadssituation förbättrades ändå lönsamheten i Q3. Rörelseresultatet blev 5,3 Mkr (10,7), motsvarande en marginal på 6,9% (9,9). Även här berodde förmodligen cirka 1,5–1,7 Mkr av övriga intäkter på statliga stöd, men det var likafullt en tydlig förbättring från läget i Q2. Lönsamheten sägs ha förbättrats i region Stockholm och Väst. På den positiva sidan finns även en successivt förbättrad orderingång i slutet av Q3 och början av Q4. Frågan är dock vad som händer nu när en ny fas av pandemin slår mot Sverige och inte minst mot just storstäderna? 

Som vi skrev i ingressen så har det varit tufft att vara aktieägare i SJR de senaste åren och frågan är om det inte kommer att vara så ytterligare en tid. Även om aktien har en betydande uppsida på ett par års sikt när pandemiproblemen med stor säkerhet är ur världen, så är det nämligen ännu lite svårt att se aktien som köpvärd. Med den uppblossade andra fasen av pandemin som just nu rasar i Sverige finns en uppenbar risk att vi får vänta ytterligare på en normalisering för bolaget och risken är att åtminstone minst kommande 1–2 kvartal fortsätter att vara svaga.

P/E-talet i den mån det kan prognostiseras bedömer vi vara en bit över 20 på innevarande års vinst men kan falla ner mot 13 nästa år. Någon gång det närmaste året kommer troligen ett riktigt bra köpläge men vi tror som sagt inte vi är där ännu. När det väl uppstår finns dock en chans att aktien blir en kursdubblare på 1–2 år.

Vi avstår från att sätta en riktkurs i dagsläget då osäkerheten är för stor. Bolaget har dock en nettokassa, vilket sänker risken.

Av
Jan Axelsson Analytiker