Stenocare – Redo för omstart

Turbulenta år för Stenocare men intresset från såväl läkare som patienter är högt.

Stenocare Redo fr omstart

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1834 (13 december 2020)

STENO | Danmark | 15,5 dkk | KÖP

Det kom som en chock när de första oegentligheter dök upp hos kanadensiska Canntrust i juli 2019. Kanadas hälsovårdsmyndighet hade just funnit allvarliga brister som senare ledde till att licensen att producera medicinsk cannabis blev indragen. Canntrust var vid denna tidpunkt en essentiell partner till danska Stenocare, som 2018 blev det första företaget med licens att leverera medicinsk cannabis som börsnoterades i Europa.

Egentligen skulle samarbetet med Canntrust bli en konkurrensfördel för Stenocare, då man tidigt fick möjligheten att importera produkter från Kanada för vidare försäljning på den danska marknaden. Baserat på Canntrusts kunnande skulle man sedan etablera en egen produktionsanläggning för odling och produktion i Danmark. Åtminstone den delen av planen gick i hamn och under hösten 2019 slutförde man framgångsrikt en första kultiveringscykel. Importavtalet med Canntrust avslutades emellertid och i en uppgörelse fick Stenocare till slut finansiell ersättning, men bolaget står fortfarande utan nya produkter till sina potentiella kunder.

Annons

Visserligen har man lyckats hitta nya leverantörer, men det som saknas är ett nytt godkännande från det danska läkemedelsverket. Den här gången väljer man att jobba med fler än en leverantör, vilket inte bara minskar risken för en liknande ovälkommen överraskning, men ökar dessutom produktutbudet. Den egna produktionen är just nu inne i en ytterligare kultiveringscykel för att bestämma vilken typ av cannabis som ska användas för framtida produkter.

Kanske mest lovande just nu är avtalet med israeliska Panaxia Pharmaceutical Industries som tecknades i mitten av mars. Kort därefter lämnades in ansökan om godkännande till danska myndigheter rörande cannabisoljebaserade produkter och i slutet av augusti uppgav vd Thomas Skovlund Schnegelsberg att han förväntar sig ett besked innan slutet av detta år.

Goda nyheter kom redan i september, när man tillsammans med partnern Emerald fick tillstånd av svenska hälsomyndigheter att utföra speciella behandlingar på vissa patienter med medicinsk cannabisolja, trots att medicinsk cannabis egentligen inte är laglig i Sverige. Flera patienter med sjukdomar tillsammans med sina läkare har dock ansökt om experimentell behandling och de första leveranserna förväntas innan årets slut. Projektet kommer testa hur medicinsk cannabisolja kan bidra till att reducera smärta, kramp och möjliggöra bättre rörlighet för patienter med kronisk smärta relaterad till cancer eller nervskador.

Det finns redan många studier som har visat just detta och Sverige är ganska sent på bollen. För några år sedan har EU kommit överens om att legalisera medicinsk cannabis i alla länder, men varje EU-land bestämmer själv hur och när det genomförs.

Danmark inledde 2018 ett fyraårigt legaliseringsprojekt för medicinsk cannabis och Stenocare blev snabbt en pionjär på den danska cannabismarknaden. Till exempel var bolaget först med att erhålla godkännande för att tillverka medicinsk cannabis, att få godkännande för import och distribution, samt med att få medicinsk cannabisolja godkänd för distribution till patienter. Dessutom var man även först med att leverera till kunder via apotek. Mellan september 2018, när bolagets dåvarande produkter som importerades från Canntrust lanserades, och juli 2019 började verksamheten ta fart på allvar och bolaget var till och med lönsamt på månadsbasis.

Intresset från danska patienter och läkare är stort och många väntar på att de nya produkterna ska godkännas.

Tills dess är det dock dessvärre tomt på intäktssidan och under årets första nio månader har man ackumulerat en förlust på 9,8 Mdkk. Den finansiella ställningen är dock stabil, inte minst tack vare nyemissionen som gjordes tidigare i år och som tillförde bolaget drygt 41 Mdkk netto. Vid slutet av september hade man fortfarande en nettokassa på 38 Mdkk, vilket är en komfortabel kudde. Man behöver dock även pengar för att investera i det nuvarande odlingsprojektet, forskning och utveckling samt expansion till nya länder.

Den europeiska marknaden för medicinsk cannabis befinner sig i ett tidigt skede och de flesta experter är eniga att den har en ljus framtid framför sig. Hittills har 18 EU länder legaliserat användningen och marknaden spås vara värd omkring 2,2 miljarder euro år 2024. För Danmarks del räknar man med 1 miljard dkk år 2024, och Stenocares ledning hoppas att kunna ta en betydande del av denna kaka.

I relation till denna potential framstår dagens börsvärde justerat för nettokassan på runt 140 Mdkk som ganska låg. Under det hittills enda kvartalet med full försäljningsaktivitet (Q1 2019) omsatte man 4,3 Mdkk, så uppenbarligen finns efterfrågan där. Så fort man får godkännande lär även intäkterna komma tillbaka. På sikt ger en egen produktion goda förutsättningar för att skala upp verksamheten ordentligt. 

Risken må vara mycket hög men så även potentialen. Aktien får därför en spekulativ Köprekommendation.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-12-14 13:47:00
Ändrad 2024-11-13 08:14:14