Stäng
Så skapar du en extra inkomst från börsen. Till vilken mailadress ska vi skicka guiden?
Top picks review - SKF
03.11.2021

Top picks review - SKF

Flaskhalsproblematiken är på allas läppar och dessvärre hör vi till dem som har underskattat vidden och framför allt varaktigheten. Leveranssituationen har förvärrats sedan i somras, vilket har lett till en stagnerande industriproduktion i flera euroländer.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1908 (31 oktober 2021)

Effekten på kullagertillverkaren SKF syns nästan omedelbart och för några dagar sedan rapporterade bolaget en organisk tillväxt i Q3 som var lägre än vad ledningen tidigare hade guidat för. Istället för ”omkring 10%” blev utfallet 7,7%, jämfört med samma period i fjol, till följd av en sämre än förväntad utveckling under den senare delen av september.

Särskilt hårt drabbades fordonsverksamheten, där väldigt många ordercancelleringar kom med kort varsel. Fordonstillverkare har tvingats stänga sin produktion i brist på komponenter och enbart under september föll omsättningen inom SKF:s fordonssegment med 15%. Efterfrågan förväntas dessutom vara fortsatt osäker under Q4 p.g.a. leveransbegränsningar och produktionsförseningar.

Annons

Inom industriverksamheten, som står för drygt 70% av nettoomsättningen, är efterfrågan däremot stabil, men även här hade man kunnat sälja mer utan leveransutmaningarna. Bolaget har dock lyckats hantera svårigheterna någorlunda väl och segmentet visade en tillväxt på 13% i Q3.

Sammanlagt räknar vd Rickard Gustafson med en organisk försäljning under Q4 i linje med samma period föregående år, och även om den kortsiktiga utvecklingen är svår att bedöma, så finns det också ljusglimtar. Logistikutmaningarna ser till exempel ut att stabiliseras och den underliggande efterfrågan på fordon verkar vara väldigt stor.

För övrigt fortsätter bolaget sitt arbete med att effektivisera organisationen och sedan 2019 har man nu stängt 12 tillverkningsanläggningar. När volymerna kommer tillbaka lär hävstångseffekten på resultatet bli desto större. Vi upprepar därför vår positiva syn, även om riktkursen sänks till 250 kr (285 kr).

Av
Jacek Bielecki Analytiker