CapSek etablerar sig i Region Norr
02.03.2023

CapSek etablerar sig i Region Norr

Northern CapSek Ventures är ett svenskt investmentbolag som fokuserar på att investera i techbolag i tidig fas. Företaget har sitt huvudkontor i Göteborg och är noterade på NGM Nordic SME sedan sommaren 2020. Efter ett intensivt år 2022, där CapSek bland annat fullbordade förvärvet av Nordic Tech Funds portföljbolag, uppgår antalet innehav nu till 13. Av dessa är fyra noterade, medan resterande nio är onoterade, och samtliga portföljbolag befinner sig i antingen start-up- eller uppskalningsfas.

Fokus på skalbara techbolag

Då bolagets strategi bygger på att investera i bolag som befinner sig i brytningspunkten mellan start-up- och scale-up-fas, råder det ingen tvekan om att potentialen i innehaven är hög. Fokus ligger dessutom på skalbara affärsmodeller inom bland annat områdena Software as a Service (Saas), Internet of Things (IoT), Artificiell Intelligens (AI) och Gaming. Generellt erbjuder alltså samtliga portföljbolag produkter eller tjänster som vid lyckad etablering, när volymer och försäljning ökar, relativt snabbt kan uppnå en hög lönsamhet. Risken är givetvis att portföljbolagen inte lyckas ta fram en tillräckligt bra- och efterfrågad tjänst eller produkt, vilket gör diversifieringen viktig.

Spännande innehav i start-up- och scale-up fas

CapSek har för närvarande sex onoterade portföljbolag (Arkimera, Itatake, PubQ, Noda, Klash och Talkamatic) som befinner sig i uppskalningsfas. Dessa innehav ökade i snitt sin nettoomsättning med 35% under perioden juli till december 2022, i förhållande till samma period året innan, och inte minst Noda, Arkimera och Itatake lär vara intressant att följa år 2023.  

Noda Intelligent Systems, som erbjuder en innovativ AI-lösning för energibranschen, befinner sig på ett av de hetaste marknadsområdena just nu och CapSeks verkställande direktör Henrik Jerner har upprepade gånger valt att lyfta innehavet som ett av de mest intressanta i närtid. För närvarande förhandlar Noda om större kundavtal, men har även fått förfrågningar om tilläggsbeställningar från befintliga kunder.

Arkimera Robotics från Kalmar är ett annat innehav som tagit stora kliv framåt den senaste tiden. Bolaget erbjuder en självinlärningsalgoritm, som möjliggör automatiserad datainmatning från digitala dokument, och har passerat över 10 000 aktiva kunder samt uppnått ett positivt kassaflöde. I samband med Northern CapSek Ventures årsrapport, kommenterade Jerner att Arkimera nu kan växa med 80–100 procent utan större säljinsatser. Det är heller ingen brådska med att ta in kapital, men det lär bli aktuellt för att bolaget ska kunna växa ännu snabbare.  

Itatake utvecklar och marknadsför s.k. casual-mobilspel. Deras främsta succé är spelet Gumslinger som har erhållit flera utmärkelser och laddats ned över 13 miljoner gånger. Bolaget har även under en längre tid utvecklat ett nytt PvP-mobilspel, Kloot Arena, där soft launch väntas ske innevarande kvartal.

Bild CAPSEK 022023

Utöver de sex onoterade bolagen i uppskalningsfas, har CapSek fyra noterade innehav (Appspotr, Bricknode, Hoodin och Zesec) samt tre bolag i start-up-fas, det vill säga pre-revenue (E-GoGo E-sport, AI Medical och Validicity). De noterade innehaven hade tyvärr ett tungt år 2022, vilket man kan läsa på mer om via bolagens IR-sidor, men bland start-up-bolagen har såväl E-Go som AI Medical gjort operativa framsteg.  

E-GoGo har utvecklat en plattform där användare kan följa sina spelare och lag inom e-sport. Bolaget uppnådde en viktig milstolpe när man nyligen slöt ett viktigt samarbetsavtal. De första intäkterna behöver således inte vara särskilt långt borta och förhoppningsvis kan bolaget ta steget från start-up till scale-up inom en överskådlig framtid.

AI Medical har utvecklat en teknik för igenkänning av elakartade hudförändringar. Bolaget presenterade nyligen resultaten från en klinisk studie som genomförts på 37 svenska primärvårdsinrättningar med bolagets AI-drivna diagnostiska beslutsstödsystem Dermalyser. Mobilapplikationen Dermalyser visade sig vara bättre på att diagnosticera hudcancer än primärvårds- och hudläkare, vilket lovar gott för bolagets framtid.  

Etablering i Region Norr

I början av januari stod det klart att CapSek etablerar sig i Region Norr och rekryterar Göran Carlson som Investment Manager med placering i Piteå. Carlson har lång erfarenhet från att investera i regionen samt har ett starkt lokalt nätverk, vilket är viktigt för att få access och kunna arbeta nära portföljbolagen i framtiden.

Region Norr tillförs nu kapital från många storbolag inom näringsgrenar som t.ex. batteritillverkning och gruvindustri. Det här skapar goda förutsättningar för expanderande techbolag samtidigt som det inte finns några etablerade scale-up-investerare i regionen, enligt CapSeks vd Henrik Jerner. Det här sammanfaller alltså väl med CapSeks strategi att investera i techbolag i tillväxtregioner utanför Stockholm och redan idag har man identifierat ett 10-tal potentiella investeringar i regionen.  

CapSek genomför nu nyemissioner

För att kunna investera i snabbväxande techbolag i Region Norr, samt fortsatt stöda de befintliga portföljbolagen, krävs kapital. Av den här anledningen genomför Northern CapSek inom kort en nyemission av stamaktier där teckningsperioden löper från 7 till 21 mars. Mer information om emissionen, portföljbolagen och finansiell utveckling hittar man via Northern CapSek Ventures hemsida:

capsek.se

För den som vill läsa på mer om Northern CapSek Ventures samt portföljbolagen, kan vi även rekommendera Stockpickers tidigare analyser och intervjuer:

Läs mer här

Disclaimer

Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Denna analys är en betald av uppdragsgivaren. Stockpicker gör från tid till annan analyser och andra publikationer på uppdrag och mot ersättning från det analyserade bolaget. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet. Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.

 

Av
Axel Stenman Analytiker
Relaterade ämnen