Stäng
Så skapar du en extra inkomst från börsen. Fyll i din mailadress så berättar vi hur.
01.08.2019

Trendanalys i nya Trade Alerts

Vid senaste uppdateringen av vårt signalbrev, Stockpicker Trade Alerts hade vi några nya spännande nyheter att presentera. Målet med Trade Alerts är att du som placerare ska få en snabb överblick över aktier som visar trendstyrka, vilka aktier som lockar köpare och hur börssentimentet ser ut.

Om vi börjar med att titta på trendstyrkan, har vi i nya Trade Alerts med en trendrankning för alla aktier som ingår i OMXS30. Här får man en snabb överblick av trendläget och per 10 september 2019 ser vi att köparna dominerar på Stockholmsbörsen. De allra flesta aktier handlas i positiva trender och i toppen finns aktier som exempelvis H&M och Kinnevik. Däremot Ericsson och Securitas är svaga aktier och handlas i negativa trender.

TA

Hur kan man då dra nytta av denna information? Trenden mäts i fyra olika tidsperspektiv nämligen korta trenden, medellånga trenden, långa trenden och ultra trenden. Ju ljusare färg (grön eller röd) desto starkare är trenden.

Det finns flera fördelar med att handla i trendens riktning. En trend startar av en orsak, oftast är det på grund av fundamentala faktorer men även marknaden som helhet kan påverka sentimentet. Väljer man att agera i trendens riktning har man möjlighet att höja träffsäkerheten i sina affärer.

Stäng×
Relaterade ämnen
26.03.2018

Trade Alerts - förklarade signaler

RSI - Relative Strenght Index

RSI – Relative Strength Index är en av de mest använda indikatorerna inom teknisk analys. Indikatorn ligger ofta före aktien i sina rörelser och ger signaler för om aktien är överköpt eller översåld baserat på hur många upp- eller nedgångsstaplar som förekommit under vald period. Indikatorn rör sig mellan 0 och 100 % och den grundläggande tillämpningen är att analytikern köper aktien då RSI korsar 30-nivån underifrån och säljer aktien då RSI faller ner igenom 70-nivån ovanifrån.

Teknisk analys RSI

I regel är RSI som mest träffsäker när man använder signalen i trendens riktning. I grafen ovan bestäms trenden i form av ett 200 dagars exponentiellt glidande medelvärde.


Engulfing

Engulfing Pattern för uppgång (+) bildas när en liten svart stapel följs av en stor vit stapel. Den svarta stapeln måste ha en lägre högsta betalkurs och en högre lägsta betalkurs än den vita stapeln. Engulfing Pattern för nedgång (-) bildas då en liten vit stapel följs av en stor svart stapel. Den vita stapeln måste ha en lägre högsta betalkurs och en högre lägsta betalkurs än den vita stapeln.

Engulfing Pattern Stockpicker


 Aktier på årslägsta/årshögsta

Här listas aktier som är trendstarka nog att nå nya högsta/lägsta nivåer. Styrka brukar hålla i sig då en aktie trendar av en orsak. Detsamma gäller när en aktie visar svaghet.


Trendomslag

Med hjälp av exponentiella glidande medelvärden sorterar vi fram aktier där trenden vänder. Trendomslag köp uppstår när ett 8 perioders exponentiellt glidande medelvärde korsar ett 21 perioders exponentiellt glidande medelvärde underifrån. På motsvarande sätt uppstår signalen Trendomslag sälj när 8 perioders exponentiella glidande medelvärde korsar 21 perioders exponentiella glidande medelvärde uppifrån.

Teknisk analys trendomslag

Man får räkna med att man inte träffar toppar och bottnar exakt eftersom trendindikatorerna "laggar" priset. Största delen av trendrörelsen bör man dock kunna fånga in med dessa signaler. Utmaningen här är att avgöra när en aktie går in i en sidledes rörelse, då uppstår ofta felsignaler.


Trendrekyl

I trendrekyl köp försöker vi fånga dels de aktier som befinner sig i en långsiktigt positiv trend och dels har rekylerat så att de är översålda. På motsvarande sätt listar vi i trendrekyl sälj aktier som handlas i negativ trend men är överköpta.

Teknisk analys trendomslag 2

För att avgöra långa trenden, använder vi som filter ett 200 perioders exponentiellt glidande medelvärde. Rekylen mäter vi med hjälp av Bollinger Bands. En stängning under det nedre Bollinger Bandet signalerar för att aktien är översåld och då ges en köpsignal.


 Intresserad av dagliga börssignaler? Läs mera här
Stäng×
Relaterade ämnen
Annons
27.02.2018

Dags för guldfonder?

De bästa fonderna för guld är enligt Morningstar är Invesco Gold & Precious Metals, BGF World Gold och Franklin Gold & Precious Metals. Om man får för sig att gå in och se över snittavkastningen från fonderna bör man hålla i hatten och ha en förståelse för varför vi lyfter fram dessa fonder efter en turbulent börsvecka

De bästa fonderna för guld är enligt Morningstar är Invesco Gold & Precious Metals, BGF World Gold och Franklin Gold & Precious Metals. Om man får för sig att gå in och se över snittavkastningen från fonderna bör man hålla i hatten och ha en förståelse för varför vi lyfter fram dessa fonder efter en turbulent börsvecka. Samtliga fonder har nämligen negativ avkastning både i år och på 5 års snitt. Det är vidare känt att guldpriset den senaste tiden gått väldigt dåligt och sjunkit markant sedan 2011.

Orsaken till att vi skriver om guldfonder denna vecka är att guld generellt sett har låg samvariation till börsen och därför är ett populärt alternativ när det stormar mycket på marknaden. Att alla guldfonder gått dåligt under de senaste 5 åren är inte särskilt relevant när vi nu söker efter vilka fonder som på lite kortare sikt kan vara de bästa och stabilaste placeringsalternativen medan man väntar ut eventuella oroligheter på börsen. Vi tror att dessa tre bästa guldfonder är intressanta.

Värt att tänka på är att de fonder som investerar i guld inte är lika stabila som guldpriset självt! Guldfonderna investerar väldigt sällan direkt i rent guld utan i företag som idkar utvinning och brytning av guld. I samtliga fonders innehav hittar vi stora mängder av aktier i gruvföretag som primärt sysslar med utvinning av guld. Detta betyder att även om fonderna är starkt beroende av guldpriset är de mera direkt beroende av de företag som de investerat i. Dessa företag är i sin tur mycket beroende av guldpriset men inte immuna till resten av marknaden, utan påverkas av allt från bränslepriser till andra bolagsspecifika faktorer.

Med allt detta sagt är guldpriset givetvis den drivande faktorn för företagens och de investerande fondernas värde och avkastning, även om inte den enda faktorn. På grund av detta har vi gjort en liten teknisk analys av guldpriset. Guldpriset har sedan ett tag legat kring samma nivå och haft svårt att passera sitt motstånd, men vi tror att guldet kommer att vara attraktivt och efterfrågan extra hög efter oron på börsen för ett par veckor sen, vilket kommer kunna driva upp priset över det nuvarande motståndet och därmed även ha goda chanser att fortsätta driva priset ytterligare uppåt. 

spot

Tittar man på guldet i ett tekniskt perspektiv, ser man att råvaran toppade 2011 och därefter har vi fått se en rörelse nedåt. Det var inte långt borta med en tangering av psykologiskt viktiga 1000 dollarsnivån men de senaste månaderna har råvaran sökt sig uppåt igen. Ett viktigt tekniskt område finns kring 1400 – 1450 dollar och det är ett så kallat tekniskt utbrott här som skulle ge signaler på en större trendvändning. Nivåer upp mot 1800 – 2000 dollar kan då bli aktuella igen.

När man alltså ser över dessa guldfonder bör man inte stirra sig blind på den låga avkastning som de levererat under senaste år utan på det faktum att priset på guld har goda förutsättningar till att stiga i nuläget och följaktligen driva upp priset på de fonder som investerar i guld. Om man alltså vill investera i guld för att bredda sin portfölj med en mindre volatil tillgång eller för att kapitalisera på en eventuell värdestegring bör dessa tre de guldfonder som gått bäst vara goda kandidater. Det är dock skäl till att invänta ett utbrott över 1400 – 1450 dollar, först då kan momentum på allvar tillta igen.

Stäng×

Mina Bevakningar


Skapa konto gratis och lås upp våra Online FREE artiklar

Annons
Annons
Till början