Gränges bromsas av komponentbristen men motvindarna är tillfälliga
Det var bara för drygt en månad sedan som vi såg ett ”nytt köpläge” i aluminiumspecialisten Gränges (Newsletter 1896).
Först publicerad i Stockpicker Newsletter (24 oktober 2021)
GRNG | Mid Cap | 97,85 kr | KÖP
Nu stäcker sig förvisso vår tidshorisont betydligt längre än en månad, men marknadens reaktion på Q3-rapporten var utan tvekan en ovälkommen överraskning. Aktien rasade nämligen inte mindre än 9%, och ibland är det svårt att förstå vilka förväntningar som en del placerare har på bolagen de äger aktier i.
Redan i samband med förra rapporten noterade vd Jörgen Rosengren tydliga effekter av den pågående bristen på halvledare. Sedan dess har situationen förvärrats och flera biltillverkare har varit tvungna att pausa sin produktion. Att det inte skulle gå obemärkt förbi ett bolag som Gränges, med drygt 40% av försäljningsvolymen relaterad till fordonsindustrin, är knappast överraskande.
Mycket riktigt påverkades bolagets försäljningsvolym allt mer negativt under Q3, då kunderna inom fordonsindustrin upplevde svåra leveransproblem till följd av komponentbristen. Tillsammans med säsongseffekter och påverkan från tillfälliga produktionsstörningar i Gränges Americas ledde detta till en sekventiell minskning av försäljningsvolymen med 10%.
Icke desto mindre såg bolaget en fortsatt stark efterfrågan inom de flesta av sina slutkundsmarknader (som till exempel HVAC) och sammanlagt ökade försäljningsvolymen med 11% organiskt, jämfört med samma period i fjol. Nettoomsättningen ökade totalt med 79,5% till 4 621 Mkr, tack vare volymökningen och bidraget från förvärvet av Gränges Konin.
Samma faktorer ligger även bakom uppgången av rörelseresultatet med 23,4% till 219 Mkr. Det innebar, emellertid, en marginalnedgång om 2,1 procentenheter till 4,7%, då inflationsmiljön i samtliga regioner har börjat påverka bolagets kostnadsbas. Det är inte själva aluminiumpriset som påverkar rörelseresultatet, eftersom det förs för det mesta vidare till kunderna. Snarare är det de dramatiska kostnadsökningarna för energi, frakt och andra insatskostnader såsom legeringsmaterial, som driver kostnadsuppgången. Dessa kompenserades nämligen endast delvis av prisökningar i Q3.
Dessvärre är de flesta utmaningar inget som kommer ändras på kort sikt och ledningen räknar med ett utmanande Q4. Å ena sidan är efterfrågan fortfarande god inom många slutkundsmarknader, men å andra sidan förväntas efterfrågan från fordonsindustrin vara fortsatt mycket låg under hela det kommande kvartalet. Bolaget planerar dessutom för ett mer omfattande underhåll i Gränges Americas vid årsskiftet jämfört med 2020.
Summa summarum räknar ledningen med att den totala försäljningsvolymen i Q4 kommer att vara cirka 10% lägre än i Q3. Man räknar även med att kostnadstrycket kommer att fortsätta öka under kvartalet och även om vissa prisökningar till kunder kommer att få effekt före årets slut, kommer de inte kunna dämpa den kraftiga kostnadsinflationen.
Vd Rosengren vill dock inte ligga på latsidan och flaggar för åtgärder som ska förbättra produktiviteten och kostnadseffektiviteten i verksamheten. På lite längre sikt kan det även innebära att man kanske behöver justera strategierna i båda affärsområdena.
Bortsett från de kortsiktiga motvindarna framstår Gränges som välpositionerat inför framtiden. Flera projekt inom kapacitetsexpansion och logistikförbättringar är på gång, vilket kommer driva både tillväxten och produktiviteten i framtiden. Efterfrågan förväntas gynnas av den starka elektrifieringstrenden inom transportindustrin, då valsat aluminium används till exempel för att producera både katoden och cellhöljet till litiumbatterier.
Vi ser ingen anledning att frångå vår köprekommendation som ju som vanligt är tänkt på 6-12 månaders sikt. Onekligen drar komponentsproblematiken ut på tiden och risken finns att den kommer påverka många sektorer även under åtminstone första halvåret 2022. Vi anpassar därför våra estimat och räknar numera med en vinst kring 8,7 kr per aktie nästa år (10 kr). Följdriktigt justerar vi även riktkursen till 125 kr.