Gränges – Står sig väl i utmanande tider
Det var med stor lättnad som placerarna förra veckan tog emot aluminiumbolagets budskap i bokslutskommunikén för 2021.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1929 (2 februari 2022)
GRNG | Mid Cap | 116,6 kr | KÖP
Positivt var inte bara att omsättningen under fjolårets sista kvartal landade på en betydligt högre nivå än analytikerkåren hade räknat med, men även det faktum att bolaget gav lugnande besked kring marginalutvecklingen framöver. Som en konsekvens rusade aktien med 12% på rapportdagen och har fortsatt sin uppgång sedan dess.
Som väntat påverkade den globala halvledarbristen fortfarande efterfrågan inom fordonsindustrin under perioden oktober - december. Samtidigt passade bolaget på att genomföra omfattande underhållsstopp under kvartalet, vilket hade en ytterligare negativ effekt på försäljningsvolymerna. De flesta andra marknader, såsom HVAC och specialförpackningar, befinner sig dock i en stark trend, vilket var tillräckligt för att lyfta försäljningsvolymerna med 2% (exklusive bidraget från Konin-förvärvet).
För helåret 2021 landade nettoomsättningen totalt på 18 130 Mkr, vilket var 39% mer än året innan. Lönsamheten påverkades, emellertid, av de betydande kostnadsökningarna under det andra halvåret så att den justerade rörelsemarginalen försämrades med 0,3 procentenheter till 5,6%. Hittills har prisökningar mot kund endast delvis kunnat motverka kostnadstrycket, men enligt vd Jörgen Rosengren kommer majoriteten av kunderna få betydande prisökningar och tilläggsavgifter under första halvåret 2022.
Tillsammans med ledningens åtgärder för att bli mer effektivt internt ska dessa ökningar vara tillräckliga för att kompensera en stor del av de förväntade kostnadsökningar under Q1 i år. Det är nämligen fortfarande så att priserna på frakt, energi och vissa legeringsämnen är på höga nivåer. Dessutom tyder det mesta på att bristen på halvledare kommer vara ett problem för fordonsindustrin under åtminstone första halvåret. Även här är ledningen dock proaktiv och fokuserar produktionskapacitet istället på andra marknadssegment där efterfrågan förväntas vara god. Därför räknar man med att volymerna under Q1 kommer att öka sekventiellt till ungefär samma nivå som under samma period i fjol.
På medel- till lång sikt är utsikterna alltjämt goda även inom fordon. Bolaget har gjort stora satsningar på att utveckla teknik och tillverkningsteknik för den snabbt växande marknaden för elfordon och batteriteknik och de första kommersiella leveranserna till batterikunder kommer att inledas under 2022, om än i låga volymer till en början. Intresset från globala kunder beskrivs dock som stor, vilket knappast är förvånande givet elbilarnas framfart.
Just expertisen kring elfordon var huvudanledningen till att man köpte Aluminium Konin i slutet av 2020 och för tillfället genomförs ett stort expansionsprogram hos polackerna, som närmar sig färdigställande. Investeringar har man även gjort i Finspång, där den automatiserade logistiklösningen visar lovande resultat. Dessutom fortlöper satsningen på ett nytt återvinnings- och gjutericenter i Amercias regionen enligt plan. Effekterna av de pågående projekten förväntas synas till fullo från och med 2023.
Sammanlagt investerade Gränges hela 926 Mkr under fjolåret, vilket även inkluderade en tilläggsköpeskilling för Konin och priset för ett annat, mindre förvärv. Verksamheten genererar dock fina kassaflöden, som täcker alla dessa åtaganden utan problem. Förvisso ser man på balansräkningen fortfarande konsekvensen av Konin-affären, med en nettoskuld motsvarande 2,2x det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA). Det är likväl en hanterbar nivå och styrelsen ser dessutom utrymme för en utdelningshöjning till 2,25 kr (1,10) per aktie, vilket just nu motsvarar en direktavkastning kring 1,8%.
Analysföretaget IHS räknar för Q1 i år med en nedgång av produktionen av lätta fordon, jämfört med samma period i fjol. För helåret 2022 förväntar sig experterna däremot en ökning om nästan 4%, då den underliggande efterfrågan är god. Inom HVAC-industrin (22% av Gränges försäljningsvolymer) drivs efterfrågan på kort sikt av konsumentförtroendet och den allmänna aktiviteten inom bygg- och anläggningsmarknaden, samtidigt som allt högre energieffektivitetskrav är en strukturell drivande kraft. Här är bilden oförändrat gynnsam ur Gränges perspektiv.
Sedan senaste analysen i oktober (Newsletter 1906) har aktien stigit med 20% och närmar sig med stormsteg vår riktkurs på 125 kr. Den bättre än väntade avslutningen på 2021 och de uppmuntrande tecknen kring utveckling under 2022 gör dock att vi höjer våra vinstestimat med drygt 3% till cirka 9 kr per aktie. Det skulle innebära en tillväxt om 60% jämfört med i fjol och även för 2023 är den förväntade ökningstakten hög.
Aktien handlas för tillfället till P/E-tal kring 13 och 10 på årets respektive nästa års vinstestimat. Det är fortfarande mycket attraktiva nivåer och vi anpassar riktkursen till numera 145 kr.