Hexagon – Köpläge?

Framgångsbolaget Hexagon med kanske börsens bästa VD (Ola Rollén) har fått se sitt börsvärde tappa ca 25% hittills i år.

Hexagon Koplage

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1963 (26 juni 2022)

HEXA B | Large Cap | 105,7 kr | KÖP

Det är några procentenheter sämre än Large Cap-indexet OMXS30 men samtidigt ungefär i linje med Stockholmsbörsens bredare index (OMXSPI). Högre värderade bolag som bl.a. växer via förvärv brukar normalt straffas hårdare i surare börsklimat, vilket är fallet även i Hexagon. Den fråga vi ställer oss är om det nu inte har uppstått ett intressant läge i detta kvalitetsbolag?

Koncernens produkter säkerställer mått och andra data som är kritiskt för korrekta analyser och åtgärder inom såväl produktion som byggnation och stadsplanering. Företaget har en bred geografisk och industriell närvaro, vilket minskar risken i verksamheten. Nordamerika och Västeuropa är de två viktigaste marknaderna sett till helårsomsättningen.

Historiskt har Hexagon varit aktiv på förvärvssidan och koncernen hanterade coronapandemin väl. Ett starkt kassaflöde är en viktig faktor för Hexagon som serieförvarare. Koncernen vill samtidigt öka andelen återkommande intäkter ytterligare med fokus på mjukvara och tjänster.

Annons

Kurssvackan till trots gjorde Hexagon inte marknaden besviken med sin Q1-rapport där bruttomarginalen förbättrades med 0,7 procentenheter till 65,1%. I en miljö med stigande inflation finns det ingenting som är mer trovärdigt än expanderande marginaler. Den stora positiva överraskningen i Q1 var annars den organiska försäljningstillväxten på 10%, dubbelt så hög som väntat.

Distributionskedjan för elektroniska nyckelkomponenter var fortsatt ansträngd vilket belastade den organiska tillväxten med cirka -6% under kvartalet och påverkade både lönsamheten och kassaflöde. I kvartalet ökade intäkterna med 11% i Kina, ett tecken på ökade investeringar inom automation trots problem med nedstängningar. Med hjälp av en stark tillväxt ökade rörelseresultatet med 24% till 335,1 Meuro (271,3). Justerad rörelsemarginal förbättrades till 28,8% (27,7) tröts att Q1 säsongsmässigt är ett svagare kvartal. Rörelsemarginalen påverkades positivt av ökade försäljningsvolymer och stärkt produktmix. Kassaflödet från rörelsen sjönk till 292 Meuro (319) vilket var godkänt eftersom Hexagon byggde upp sitt komponentlager under kvartalet för att säkra sin leveranskapacitet.

Vid Hexagons kapitalmarknadsdag i höstas spikades nya finansiella mål. Bolaget siktar på över 30% rörelsemarginal till 2026. För affärsområdet Geospatial Enterprise Solutions, är rörelsemarginalen redan över 30%. Hexagon har definierat om sitt föredragna operativa resultatmått till att exkludera avskrivningar på förvärvsrelaterade övervärden. Exkluderar man för dessa uppgick den justerade rörelsemarginalen till 26,9% på koncernnivå.

Med fortsatt draghjälp från en geografiskt bred och robust efterfrågan ser Stockpicker goda förutsättningar för att koncernen ska kunna generera stark organisk tillväxt under de närmaste åren. Hexagon har nästan alltid handlats till relativt höga vinstmultiplar, vilket motiveras av den goda tillväxten och lönsamheten. Tillväxten överstiger andra tillverknings- och teknikbolag i Sverige. VD Ola Rollén har under därtill under lång tid bevisat sin förmåga att integrera förvärv.

Aktien handlas till ett P/E-tal kring 25 på årets estimat och ca 23 på nästa års dito. EV/EBIT multipeln uppgår samtidigt till 23x respektive 18x. Det är förstås inte att betrakta som fyndnivåer men nog börjar värderingen i den annars normalt sett betydligt dyrare aktien, framstå som attraktiv. Det är mot bakgrund av det som vi nu höjer rekommendationen till Köp (Neutral) med riktkurs 135 kr. Vi förväntar oss en fortsatt god intäktstillväxt som ger strukturellt ökade vinster vilket bör driva på aktien när börsoron väl avtar.

Hexagon analysgraf

NASDAQ Stockholm
HEXA_B
Sektor
Teknologisektorn
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Hexagon utvecklar och levererar avancerade digitala lösningar för mätteknik, automation och dataanalys inom industrier som tillverkning, byggnation och geospatiala tillämpningar. Företaget använder sensorer, programvara och AI för att optimera processer och förbättra effektiviteten hos sina kunder globalt.
Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2022-07-01 06:12:00
Ändrad 2024-11-13 09:37:23