I.A.R Systems - Lossnar det i år?
Mjukvaruföretaget IAR Systems gjorde inte många aktieägare glada under 2020 som blev ett tufft år för bolaget.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1851 (28 februari 2021)
IAR B | Mid Cap | 132,4 kr | KÖP
Aktien tappade på helåret omkring 25% och har på omkring två år nu halverat aktiekursen. Rörelserna har dock stundtals varit stora både upp och ner och vi förslog bland annat en med facit i hand fin affär i aktien i fjol vår då avkastningen blev drygt 30%.
Vår senaste köprekommendation i bolaget från i september i fjol har dock hittills inte visat sig bli någon succé. Aktien som då handlades kring 160 kr har därefter tappat 15–20% när det har visat sig gå tämligen trögt då kunder skjuter på investeringsbeslut avseende licenser i pandemin. Förr eller senare kommer det dock att lossna och då är vår bedömning att man vill äga aktien som handlas långt ifrån historiska värderingsnivåer. Även om det tar ett tag till så behåller vi köprekommendationen.
Tyvärr blev inte heller Q4 i fjol ett kvartal som kunde få fart på aktiekursen. Tvärtom fortsatte tillväxten att vara svag, vilket ökade osäkerheten kring bolaget, och därmed också fick aktiekursen att tappa. Nettoomsättningen minskade i förhållande till motsvarande kvartal året innan med 15% och blev 90,7 Mkr (106,8), fördelat på utvecklingsverktyg 89,5 Mkr (106,5) och säkerhetslösningar på 1,2 Mkr (0,3). De strategiska affärerna med större kunder har fortsatt att utvecklats väl under kvartalet, om än i mindre omfattning än tidigare kvartal, och andelen strategiska kunder i relation till omsättningen steg till 16% under 2020.
Det som främst drar ner omsättningen i pandemin är dock de transaktionsbaserade affärerna när företag håller inne med eller är försiktiga med investeringar. Trenden har också varit att större kunder har haft möjlighet att investera under pandemin till skillnad från mindre kunder som i viss mån har skjutit på beslut, produktutveckling och investeringsplaner. Det ska dock sägas att även valutaomräkningar har missgynnat IAR, vars omsättning skulle ha varit 4,6 Mkr högre i Q4 utan dessa effekter.
Också resultatutvecklingen var svagare än vi hade hoppats på, även om lönsamheten fortfarande är att anse som god. Rörelseresultatet uppgick till 19,0 Mkr (27,1), motsvarande en rörelsemarginal på 20,9% (25,4). Förutom den lägre omsättningen påverkades resultatet då även av tämligen betydande valutaeffekter på -6,6 Mkr. Justerat skulle rörelseresultatet ha varit 25,6 Mkr och marginalen 28,2%. Balansräkningen är fortsatt stark och bolaget har numera en nettokassa på 1,5 Mkr (-18,4). Trots det har inte ledningen för avsikt att föreslå någon utdelning för 2020.
Som ett världsledande företag inom utveckling av mjukvara för programmering av chip i större inbyggda system, ser vi ändå att framtiden bör kunna vara ljus för IAR med den snabba utvecklingen inom IoT och 5G. Med förvärvet 2018 av Secure ThingZ kan man numera också bygga in ökad säkerhet, vilket blir allt viktigare för både tillverkare och lagstiftare. Försäljningen av säkerhetsprodukter har i princip tredubblats under 2020, även om andelen ännu är mycket liten jämfört med utvecklingsverktyg.
Värderingen ser utifrån den svaga kursutvecklingen de senaste åren attraktiv ut, även om det ska sägas att osäkerheten om tillväxten förmodligen hänger kvar ytterligare ett par kvartal tills stora delar av världen har vaccinerats. På våra något sänkta prognoser är p/e-talen kommande år cirka 22–23 respektive 18–19, vilket är långt under det historiska snittet kring 32–33 de senaste sex åren. Positivt är också att vi i kommande rapporter möter betydligt enklare jämförelsekvartal.
Summa summarum vidhåller vi vår positiva syn men sänker trots det riktkursen något till 165 kr (170). Någon större brådska att köpa aktien tycker vi dock inte att det är då osäkerheten som sagt kan väntas bestå kanske åtminstone första halvåret 2021.