I.A.R Systems - Nu äntligen köpvärt

Mjukvaruföretaget I.A.R är en aktie som vi under flera år har ansett vara alltför dyr för en investering och därför enbart gjort enstaka inhopp i vid specifika tillfällen.

I.A.R Systems Nu ntligen kpvrt

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1780 (22 april 2020)

IAR B| Mid Cap| 121,2 kr | KÖP

Senast detta hände var i slutet av 2017 där vi ansåg aktien vara köpvärd vid kursen 165 kr, och då tog det inte mer än en månad innan aktien nådde dåvarande riktkursen 200 kr. Därefter har aktien mestadels värderats mycket högt och därmed inte varit aktuell för nya köpråd. Så sent som i maj i fjol handlades aktien kring 290 kr och toppnoterades i mitten av samma månad på 305 kr. Efter det tog en rekyl vid som i år i samband med nuvarande coronakris har fått aktien att stundtals rasa handlöst. Numera står kursen kring en cirka 125 kr och aktien har därmed tappat nästan 60% av värdet för ungefär ett år sedan. Det gör att vi nu ändrar åsikt och ger en köprekommendation.

En bidragande orsak till att vi anser aktien värd en köprekommendation är förutom en numera betydligt lägre prislapp även att bolaget borde ha goda chanser att klara den kommande konjunkturnedgången (på grund av coronaviruset) bra. IAR är en av världens ledande leverantörer av mjukvara för programmering av processorer i inbyggda system, som används för chip som styr produkter till bland annat industriautomation, konsumentelektronik och fordonsindustri. Traditionellt bygger affärsmodellen på en transaktionsbaserad licensförsäljning för att använda produkterna med många transaktioner med relativt låga ordervärden. Bolaget har exempelvis cirka 50 000 kunder. På senare år har trenden varit lite större affärer (flera licenser i flera år) till följd av standardisering, vilket har ökat volatiliteten i försäljningen något. Dessa affärer står dock ännu så länge bara för ungefär 15% av omsättningen. Under fjolåret gjorde även bolaget fem produktlanseringar där intresset sägs ha varit stort men som ännu inte har bidragit till märkvärt ökad försäljning.   

Just försäljningstillväxten är också svagheten med bolaget, trots att man för några år sedan köpte brittiska Secure Thingz. Förvärvet utvecklar säkerhetslösningar åt bolag som tillverkar processorer och mjukvaror för inbyggda system, vilket är en starkt framväxande och allt viktigare marknad, men ger ännu så långe inte så stora intäkter (däremot en hel del utvecklingskostnader). Under fjolåret ökade omsättningen med 5% till 405,6 Mkr (385,2) men det berodde främst på positiva valutaeffekter (bolaget säljer främst i valutor som dollar, yen och euro). Under Q4 var ökningen 4% till 106,8 Mkr (102,8) men påverkades då förutom av positiva valutaeffekter även av ett omförhandlat avtal med japanska processorbolaget Renesas som ökade intäkterna med 7,3 Mkr. I båda fallen består omsättningen nästan uteslutande av försäljning av utvecklingsverktyg, och bara marginellt av säkerhetslösningar (Secure Thigz). Med tanke på prislappen för Secure Thingz som var närmare 300 Mkr får man hoppas och kanske även förutsätta att försäljningen tar fart de kommande åren.  

Det som däremot alltid har varit bra med IAR är lönsamheten som är mycket hög beroende på goda marginaler på redan utvecklade produkter. Under fjolåret minskade visserligen rörelseresultatet till 108,4 Mkr (115,6) men det berodde på ökade aktiverade kostnader för utveckling av säkerhetsprodukter och programvaror. Det ska också sägas att lönsamheten ändå är god mer en rörelsemarginal på 26,7% (30,0). I Q4 var rörelseresultatet 27,1 Mkr (31,1), motsvarande en marginal på 25,4% (30,3). Vinsten per aktie på helåret minskade till 5,96 kr (6,67) varav 1,47 kr (1,60) tillkom under sista kvartalet. Balansräkningen var stark vid årets ingång med en nettoskuld på måttliga 18,4 Mkr och man hade disponibla likvida medel på totalt drygt 260 Mkr. Utdelningen som var föreslagen att bli 3 kr per aktie, drogs in i slutet av mars och ska beslutas om igen i en extra bolagsstämma i november. Indragningen av utdelningen sägs uteslutande bero på osäkerhet kring coronavirusets effekter.

Hade aktien även idag handlats till den mycket höga prislapp som bolaget gjorde under stora delar av fjolåret, hade vi inte sett aktien som köpvärd. I nuläget när nedgången från toppen uppgår till nästan två tredjedelar blir det läget ett annat. Det är naturligtvis svårt att veta hur coronakrisen påverkar bolaget men det borde med tanke på verksamheten vara relativt måttligt om ens något då IoT är en annars starkt växande marknadstrend. Utgår vi från att vinsten per aktie även i år hamnar kring fjolårets är P/E-talet i dagsläget inte mycket högre än 20x och borde kunna falla till 17x året därpå. Det kan jämföras med p/e-tal kring 30–35x den senaste femårsperioden. Även priset i förhållande till försäljningen har i runda slängar halverats jämfört med femårssnittet. Nog finns alltså betydande potential i aktien om tillväxten kommer igen och lönsamheten kan hållas uppe. Vi tror att så är fallet på sikt även om kommande kvartal är osäkra, och då är det inte alls uteslutet att aktien kan ha dubblerats på ett par år. Vi hade sist vi tittade på aktien en riktkurs på 180 kr, men väljer i detta läge att sänka denna till 160 kr. Även dit är dock potentialen god. Risken är inte obefintlig men vi sätter nu köp på IAR. Nuvarande köpläge skulle kunna vara en så kallad ”straffspark”, men det vet man ju först i efterhand. Bolagets mångårige vd har dock köpt aktier för närmare en miljon i nedgången.

NASDAQ Stockholm
IAR_B
Sektor
Mjukvara
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
​IAR Systems Group AB är en världsledande leverantör av programvara för programmering av processorer i inbyggda system samt avancerade säkerhetslösningar med fokus på IoT. Bolaget erbjuder verktyg och tjänster som möjliggör snabb, effektiv och säker utveckling av digitala produkter och innovationer. IAR Systems Group är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap-listan. ​
Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2020-04-24 15:02:00
Ändrad 2024-11-13 07:53:22