I.A.R Systems - Ny ledning ger hopp
Mjukvaruföretaget I.A.R Systems med mjukvara för programmering av chip i inbyggda system fanns bland våra Top Picks under delar av fjolåret men fick lämna listan efter att det visade sig att Q2 var sämre än väntat.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1926 (23 januari 2022)
IAR B | Mid Cap | 117 kr | NEUTRAL
Aktien har en längre period underpresterat, inte minst vad det gäller kursutvecklingen men även ekonomiskt. Sett över de tre senaste åren har kursen fallit med drygt 50% och bolaget tappade även i fjol.
Slutet av året och starten av innevarande år har dock varit stark med en uppgång överstigande 30% bara den senaste dryga månaden. Bidragande till detta är att bolaget i oktober gjorde sig av med tidigare Vd Stefan Skarin som ersattes av nya Vd:n (Richard Lundh). Bolaget har även en ny styrelseordförande sedan i april 2021 i form av HMS Networks grundaren Nicolas Hassbjer, och båda har gjort insiderköp, varav ett större. En större nedskrivning gjordes också i mitten av december som antyder en nystart för bolaget och en rensning av böckerna inför 2022.
Redan Q3 var faktiskt också en aning av ett lyft, åtminstone om man jämför med fjolårets riktigt svaga Q2. Nettoomsättningen minskade visserligen med en dryg procent till 87,9 Mkr (88,9) men det var trots det betydligt bättre än nedgången på 12,7% i Q2 och bättre än de senaste fem kvartalen. För hela niomånadersperioden var nedgången 6,1% till 264,2 Mkr (281,3).
En förmildrande omständighet är bolagets omläggning av strategiska affärer så att dessa istället för att vara fleråriga nu istället ska intäktsföras på årsbasis. Effekten från tidigare intäktsförda fleråriga strategiska avtal var under niomånadersperioden -8,8 Mkr och omläggningen ger därmed för närvarande en något för negativ bild av omsättningsutvecklingen under 2021. Positivt är även att bolaget säger sig se en tydlig trend på ökad efterfrågan på utbudet av utvecklingsverktyg, tydligast i länder med högre vaccinationsgrad.
Även resultatutvecklingen var relativt godkänd i förhållande till tidigare kvartal under fjolåret. Rörelseresultatet minskade i kvartalet till 20,9 Mkr (25,4), motsvarande en ändå godkänd rörelsemarginal på 23,8% (28,6). Lönsamheten var därmed betydligt bättre än tidigare kvartal under året och det bästa sedan just jämförelsekvartalet. I viss mån påverkades resultatet positivt av ett vunnet skadestånd på 2,1 Mkr mot en tidigare VD för IAR Systems amerikanska dotterbolag.
Efter ett par år av tämligen medioker utveckling trots att man verkar i en uppkopplad värld som växer i ett rasande tempo, fick ledningen nog i oktober och sparkade tidigare VD Stefan Skarin, för att få ett nytt ledarskap och fart på tillväxten. Om så blir fallet är naturligtvis svårt att veta säkert men chansen bör vara skapligt bra. Styrelseordförande Nicolas Hassbjer är känd som en av grundarna av mycket framgångsrika HMS Networks, och ny Vd är tidigare styrelsemedlemmen Richard Lind som är före detta teknikchef för Internet of Things på Microsoft. Efter kvartalets utgång har man faktiskt också presenterat flera samarbeten däribland med just Microsoft med en lösning som fungerar från utveckling, via programmering och uppdatering via Microsofts Azures molntjänst.
Precis innan jul presenterade man också nedskrivningar på preliminärt sammanlagt 116 Mkr avseende individuella immateriella utvecklingstillgångar som enligt bolaget inte längre är relevanta produkter. Nedskrivningarna är av engångskaraktär och påverkar därmed ej kassaflödet och bolaget kommer nu att fokusera på ett färre antal områden där bolaget har potential att generera goda framtida intäkter.
Det känns alltså som att det börjar röra på sig rejält inom bolaget och att man vill starta 2022 utan lik i garderoben. För detta talar även insideraktiviteten där nye vd Richard Lind har köpt aktier för cirka 250 000 kr och Nicolas Hassbjer gjorde bara dagar efter nedskrivningen ett par köp på sammantaget 45 000 aktier för cirka 4,5 Mkr. Från tillträdet som styrelseordförande i april i år har han därmed köpt aktier för nästan 15 Mkr.
I ärlighetens namn var denna analys från början tänkt att bli en del av ”Vinnarnumret” och vi tänkte därmed även sätta köp på IAR-aktien. Den starka kursutvecklingen dagarna före jul och både i mellandagarna och inledningen av det nya året satte dock käppar i hjulen för detta. Aktien som initialt handlades kring drygt 90 kr i mitten av december när vi letade case för Vinnarnumret, har därefter hunnit stiga med 30–35%. Rekommendationen blir i dagsläget därför en neutral sådan. Därmed inte sagt att aktien inte skulle kunna vara intressant att följa det närmaste året.
Bolaget har ett finansiellt mål med en omsättningstillväxt på 10% och en rörelsemarginal överstigande 25%. Det sistnämnda målet har man också klarat med råge under de fem åren fram till 2020. Skulle 2022 och framåt visa sig vara år då målen nås handlas aktien i nuläget till ett P/E-tal kring 23 för 2022 och neråt 17–18 för 2023. Det kan jämföras med snittet på dryga 30 mellan 2015–2020. Vi säger inte att det kommer att bli så och mycket återstår naturligtvis att bevisa innan marknaden är villig att omvärdera bolaget riktigt rejält. Även med ett något sämre utfall finns dock en uppsida de kommande åren, och även om vi inte vet så mycket om Vd Richard Lind, så har vi stort förtroende för styrelseordförande Nicolas Hassbjer, inte minst för vad han har gjort med HMS Networks som är ett av börsens finaste bolag.
Vi tycker därför att det kommande året ser spännande ut, om än inte tillräckligt för en köprekommendation just nu (efter uppgången). Håll ändå ett öga på eventuella rekyler som inte alls är omöjliga efter den senaste kraftiga kursuppgången.