Vi höjer riktkursen för mjukvaruföretaget
Vi var länge skeptiska till mjukvaruföretaget, inte för att det skulle vara något fel på bolaget, utan snarare för att aktien länge har värderats alldeles för högt.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1814 (30 september 2020)
IAR B | Mid Cap | 161 kr | KÖP
I våras fick vi dock chansen när IARs aktie i spåren av coronapandemin föll kraftigt. Aktien hade då på mindre än ett år tappat mer än halva värdet och vi satte köp på aktien i slutet av april kring kursen 120 kr. Aktien fortsatte därefter ner ännu lägre och noterade i maj nivåer kring hundralappen.
Därefter har dock kurvan pekat uppåt och i mitten av augusti försvann aktien ut från Top Picks efter att ha nått riktkursen 160 kr, och på den nivån handlas aktien ungefärligen fortfarande. Frågan att ställa sig är nu om det finns mer uppsida i aktien eller om man ska vara nöjd med den vinst man har fått?
Helt omöjligt är det inte med ytterligare uppsida. Dels är IAR en av världens ledande leverantörer av mjukvara för programmering av processorer i inbyggda system, som används för chip som styr produkter till bland annat industriautomation, konsumentelektronik och fordonsindustri, vilket gör att konjunkturkänsligheten är relativt låg. Dels är också intäkterna i form av licensintäkter i hög grad repetitiva till sin natur.
Traditionellt bygger affärsmodellen på en transaktionsbaserad licensförsäljning för att använda produkterna med många transaktioner med relativt låga ordervärden. Bolaget har exempelvis cirka 50 000 kunder. På senare år har trenden varit mot lite större affärer (flera licenser uppdelat på flera år) till följd av standardisering, vilket dock har ökat volatiliteten i försäljningen något.
Efter ett relativt svagt Q1 var också Q2 ett tydligt steg i rätt riktning. Omsättningen steg något, eller med en dryg procent till 100,1 Mkr (99,0), vilket kan jämföras med en negativ tillväxt i Q1 på -7,5%. Det är dock fortfarande en bra bit från bolagets målsättning om en årlig omsättningsökning på 10–15%. Under kvartalet har ett antal strategiska kunder valt att fördjupa relationen med bolaget och tecknat längre avtal (strategisk affär), vilket påverkar nettoomsättningen med drygt 21 Mkr. Dessa affärer står dock ännu så länge bara för ungefär 15% av omsättningen.
Av omsättningen fördelas 97,6 Mkr (98,3) på utvecklingsverktyg och 2,5 Mkr (0,7) på säkerhetslösningar. För ett par år sedan förvärvades brittiska Secure Thingz som utvecklar säkerhetslösningar åt bolag som tillverkar processorer och mjukvaror för inbyggda system, vilket är en starkt framväxande och allt viktigare marknad. Under bara Q2 i år var försäljningen av säkerhetsprodukter högre än under hela 2019.
På resultatsidan var Q2 betydligt bättre än Q1 även om det var en relativt liten förbättring jämfört med fjolårskvartalet. Rörelseresultatet steg till 25,0 Mkr (23,8), motsvarande en rörelsemarginal på 25% (24). En del av resultatförbättringen kommer från valutaeffekter (1,3 Mkr) och lägre kostnader i form av minskat resande och inställda marknadsaktiviteter men förbättringen var ändå betydande jämfört med motsvarande resultat i Q1 på 14,4 Mkr (29,4). Resultatet har också högst troligt påverkats negativt av fortsatt osäkerhet kring pandemins effekter som ger fördröjning av besluts- och inköpsprocesser. Ett starkt kassaflöde gör att IAR:s nettoskuld är nästan obefintliga 10,1 Mkr (18,4).
Sammantaget var årets Q2 en tydlig förbättring jämfört med Q1 och visar också att bolaget är relativt opåverkat av coronapandemin. Den relativt kraftiga kursuppgången på 30–35% sedan vår förra köprekommendation gör dock också att värderingen åter har kommit upp på relativt höga nivåer, om än betydligt lägre än när bolaget för drygt ett år sedan stundtals handlades kring 280–300 kr.
På innevarande års vinst som påverkas tydligt av ett svagt Q1 ser P/E-talet nu ut att ligga kring drygt 30 men bör under 2021 och en mer normal marknad falla ner mot cirka 25 och kanske 20-21 under 2022. Det kan jämföras med p/e-tal kring 32–33 i snitt för den senaste femårsperioden. Även priset i förhållande till försäljningen är i dagsläget cirka 20–25% lägre än snittet de senaste fem åren.
Det bör alltså finnas fortsatt uppsida även om tillväxten är svag och har varit så flera av de senaste åren. Vi rekommenderar med viss tvekan pånytt köp och höjer nu riktkursen till 185 kr (160).