Stockpicker intervjuar – Karl Xavier, Investeringsansvarig på Axilium Capital AB
20.04.2022

Stockpicker intervjuar – Karl Xavier, Investeringsansvarig på Axilium Capital AB

Axiliums Capitals vision är att alla skall kunna investera för en bättre värld och samtidigt kunna få hög avkastning. Den icke-publika marknaden, med onoterade tillväxtbolag, har till stor del bara varit tillgänglig för institutioner, affärsänglar och förmögna familjer. Detta ändrar Axilium på.

Beskriv kort Axilium Capital AB för Stockpickers läsare.

Vi investerar i onoterade företag med en innovativ och globalt skalbar affärsidé. Framför allt investerar vi i människor som är världsklass inom sitt område och som har det lilla extra som krävs för att ta ett start-up bolag hela vägen till global succé. Vårt fokus ligger främst på bolag inom teknologi och life science som löser stora problem med möjlighet att påverka världen till det bättre. Samtidigt skall lösningen skapa ett signifikant ekonomiskt värde för våra investerare. 

karl1

Karl Xavier, Investeringsansvarig på Axilium Capital AB

Vårt mål är att identifiera bolag med rätt förutsättningar, där vi tillsammans med grundare, ledning och styrelse kan vara en del i förändringsarbetet mot ett bolag i världsklass!

Som medlem i Axiliums nätverk ges du möjligheten att investera i samma bolag som vi redan investerat i. Det är du själv som väljer att investera när en möjlighet som lockar just dig presenteras.

Vad har hänt hos Axilium Capital sedan förra utskicket till Stockpickers följare? 

Världen har knappt kommit ur krisen till följd av Covid-19 pandemin, när nu nästa kritiska händelse tar sin början. Konflikten i Ukraina och dess konsekvenser är allvarliga. Sedan Jugoslavien krigen och kriget i Kosovo mellan 1991–1999 har vi levt i en tid av fred och stark ekonomisk tillväxt i Europa. Konflikten i Ukraina hotar nu denna fred och riskerar att bromsa ner eller sätta stopp för den fantastiska tillväxt vi upplevt. Detta är något vi på Axilium konstant analyserar för att hålla oss uppdaterade och kunna anpassa både vår egen samt våra portföljbolags verksamheter till nuläget.

Oaktat det allvarliga läget i Europa finns det några hållpunkter som ger oss trygghet och motivation fortsätta investera pengar i framtidens ledande bolag. I en modern tid som bygger på globala ekonomier och som till stora delar har ett demokratiskt styre finns mycket mer att förlora än att vinna på ett fullskaligt interkontinentalt krig. Vår bedömning är att ett krig skulle vara oacceptabelt för den demokratiska världen, då befolkningen i största mån vill behålla sin nuvarande levnadsstandard. Ser vi börsens reaktioner på kort sikt har det alltid funnits en osäkerhet, men på ett längre perspektiv visar sig ett mönster med upp och nedgångar. Efter en makalös uppgång är det kanske inte så konstigt att det kommer en nedgång, oavsett anledning.Bild1ava

En av fördelarna med att investera i onoterade tillväxtbolag, är att de per definition är långsiktiga och påverkas inte alls i samma utsträckning av marknadens volatilitet som noterade bolag. VC marknaden är väl kapitaliserad och pengar fortsätter att flöda in i onoterade bolag, trots det som händer i världen och på börsen. Dessa nystartade bolag är ofta framtagna och anpassade till dagens marknadssituation och för att klara de utmaningar som uppkommer idag. Vi har hittills inte sett någon negativ effekt till följd av den pågående konflikten i Ukraina varken på våra bolag eller investeringserbjudanden, utan feedbacken vi får från bolagen och våra kunder hade inte kunnat vara mer positivt.

På Axilium fortsätter vi således söka efter och investera i innovativa bolag som har en möjlighet att driva världen framåt och erbjuda lösningar på något som behövs redan idag och i framtiden. Det innebär att vi kan erbjuda våra medlemmar de bästa investeringsmöjligheterna som finns på marknaden.   

Vårt senaste investeringserbjudande innehåller tre teknikbolag inom IoT, AI och VR, där alla tre har möjlighet att få en mycket stor positiv global påverkan inom sina respektive områden. Vi på Axilium ser med stor spänning fram emot att följa dessa bolag och se hur långt de kommer nå!

För den nyfikne kan man bli medlem och kika mer på dessa bolag genom länken nedan.

ANMÄL DIG HÄR!

Varför skall man investera i onoterade bolag?

Bra fråga. Kortfattat, onoterade placeringar har länge förunnats professionella investerare, private banking, institutioner och affärsänglar. Samtidigt har vanligt folk fått nöja sig med traditionella placeringar på exempelvis börsen. Denna tillgångsbrist har sedermera, över tid, lett till att avkastningen för småsparare blivit lägre än för professionella aktörer.

Onoterade aktier har sedan 70-talet varit en konstant exponering för den välkända ”Yale-modellen”, från Yale University. Procentuell ökning respektive minskning av onoterat sker i symbios med utvecklingen på övriga placeringsfronter. När börsen och guldet ligger högt, räntemarknaden ligger i botten, fastigheter och liknande går på knäna, står onoterat plötsligt högt på listan.

Sammanfattningsvis, har du ett högpresterande onoterat innehav kan du oftast räkna med uppgång över tid oavsett hur mycket det blåser på börs-, fastighet-, räntemarknad etc. Är bolaget dessutom väl positionerat mot framtidens efterfrågan i en bransch som är mindre konjunkturkänslig finns det en god sannolikhet att du blir nöjd med din investering!

För dem som inte känner till hur ni arbetar, skulle du kunna berätta kort om det?

Vi sonderar och analyserar marknaden och investerar därefter eget kapital i bolag som genomgått våra strikta kvalificeringskrav. Efter en kvalitetsgranskning från insidan som ägare, erbjuder vi medlemmarna i vårt nätverk att investera i samma bolag.

Vi kräver i samband med en investering alltid informationsrättigheter för att löpande kunna följa bolagets utveckling i detalj. Vi tar också ofta plats i styrelsen som ledamot eller adjungerande där vi bidrar med vår kompetens för att skapa värde och framgång i bolaget.

Axilium har den kunskap, kompetens och engagemang som entreprenören ofta söker. Vi ser till att göra vårt yttersta för att bolaget ska nå sin maximala potential och att aktieägarna ska kunna få så bra avkastning som möjligt. Vår investering består därmed av mer än bara kapital, vilket gör oss till en ”preferred investor” på marknaden.

En investerare hos Axilium kan därför ALLTID räkna med löpande uppdateringar direkt från insidan. Alla större nyheter meddelar vi omedelbart, oftast via direkt kontakt mellan kontaktperson och investerare över telefon eller via e-post. Kanske det viktigaste av allt att Axilium har en konstant och direkt kontakt med bolagen och därmed bevakar våra egna samt medlemmarnas intressen i realtid. Axilium har således full insyn i alla innehav.

Bra svar! Har ni några nya projekt på gång nu för den intresserade?

Självklart! Vi lanserade nyligen en paketering med tre mycket spännande techbolag: ett svenskt, ett danskt och ett amerikanskt. Otroligt intressanta bolag, där samtliga kan bli världsledande inom sina respektive områden.

Vill du läsa mer tryck här

Vart vänder man sig om man vill investera?

Först måste man ansluta sig till vårt nätverk. Medlemskapet är självklart helt utan förpliktelser, kostnader eller investeringskrav. På Axilium får du en personlig kontaktperson som kontinuerligt uppdaterar dig om utvecklingen i genomförda investeringar, samt svarar på frågor kring tex material och information som presenteras. 

Klicka på länken nedan för att fylla i dina uppgifter så är du ett steg närmare en spännande investeringsvärld tillsammans med likasinnade som vill bidra till en bättre morgondag.

Länk för att bli medlem

 

Relaterade ämnen