Stäng
Prenumerera gratis på Sveriges ledande nyhetsbrev inom bank & finans
Snöbollstekniken och Jabez Balfour
07.11.2019

Snöbollstekniken och Jabez Balfour

Jabez Balfour föddes utan en enda krona under mitten av 1800-talets England. Och han startade således från noll. Skillnaden mellan Balfour och många andra bedragare vid denna tid var att Balfour förde med sig viss respekt redan ifrån början. Han hade frikyrklig uppfostran och var en belevad man trots sin ringa bakgrund.

Har du någonsin hört historien om Jabez Balfour? Inte det? Nåja du kanske inte är ensam, men har du någonsin hört talas om snöbollstekniken då? Just det! Kanske inte så vanligt förekommande att man fortfarande använder det ordet men betydelsen är egentligen ganska enkel: Det innebär helt enkelt att ett bolag finansierar ett annat som finansierar ett annat som finansierar...och vinsterna sker inte i verksamheten utan istället ”genom kapitalet som kommer in till projekten”. Ja ni förstår tanken? Jabez Balfour var en världens största specialister på just denna teknik. Han kom att gå till historien för sina bravader. Det blev nämligen den värsta skandalen sedan den stora söderhavsskandalen. Här är historien om den stora bolagssvindlaren...

Sveriges bästa track-record? - Följ affärerna här

Jabez Balfour föddes utan en enda krona under mitten av 1800-talets England. Och han startade således från noll. Skillnaden mellan Balfour och många andra bedragare vid denna tid var att Balfour förde med sig viss respekt redan ifrån början. Han hade frikyrklig uppfostran och var en belevad man trots sin ringa bakgrund. Det sociala agerandet och den approach han hade gjorde honom mycket respekterad redan tidigt i sin karriär. Han andades pålitlighet och framåtanda i den senviktorianska erans behov av starka förebilder för ett samhälle på höjden av sin rikedom. Balfour själv blev på höjden av sin karriär till och med borgmästare i en liten förort utanför London. Och ironiskt nog satt han även med i parlamentet innan sanningen bakom Jabez Balfour uppdagades.

Vad gjorde då Balfour så unik och vari bestod denne mans brott? Jo som flera nu redan gissat satte han igång den tidens kanske största ”snöboll”. Allting började när denne startade Liberator Building Society 1868. Ungefär samtidigt grundade han ytterligare ett halvdussin bolag. Mellan bolagen köpte man fast egendom av varandra. Oftast med mycket stor förtjänst för huvudägaren Balfour själv. Man lockade allmänheten att satsa pengar i dessa projekt med huvudsaklig bas i den nygrundande banken, 1882, London & General Bank (som givetvis också den ägdes och hade grundats av Balfour). Uppgiften för banken var att ta hand om de checkar som saknade täckning och bollades ifrån det ena till det andra bolaget i organisationen.

Varför satsade allmänheten pengar hos denne man? Jo allting han rörde vid och alla bolag han startade tycktes gå bra samtidigt fick allmänheten dessutom varje år en avkastning på 8 procent på sina besparingar. Det såg verkligen ut som en win-winsituation. Men det ingen då visste var att deras återbäring egentligen inte kom ifrån några egentliga bolagsvinster utan istället från nya och åter nya projekt som han lockade in åter andra småsparare i, och snöbollen den rullade nu allt snabbare.

Gratis utdelningsguide 2019 - Ladda ner här

Alla ville vara med. Ingen ville längre stå utanför när denne man utförde djärvare och djärvare affärstransaktioner. Paniken var nästan total varje tillfälle som Balfour aviserade att han skulle börja ett nytt projekt. Ingen ville missa detta och alla ville ha en del av kakan! Pengarna vällde in till hans projekt. Och dessa pengar kom ifrån alla delar av samhället. Hans ofattbara affärskarriär verkade kunna växa ända upp till himlen tills en dag allting kraschade. År 1892 uppdagades det plötsligt att ett bolag som ägdes av denna ”affärsguru” kollapsat med hela 8 miljoner pund i skulder! Det var extremt mycket pengar till och med för denna epok. Nationen var i chocktillstånd!

Missa inte våra snabba aktieaffärer - Läs mera här

Alla hade litat fullständigt på Balfour. Till och med annars hederliga och restriktiva investerare hade länge gått i god för mannen med den oklanderliga ”karriären”. Alla tycktes oförberedda och småspararna förlorade nästan allting de ägde. Många gånger hade de stoppat in enorma belopp i alla dessa projekt och själv lånat pengar för att klara vara med på ”resan”. Balfour var den siste som var överraskad. Han fanns inte kvar i Storbritannien längre än nödvändigt och medan alla undrade hur långt hans straff skulle bli hade han redan hunnit halvvägs runt jorden. Men hans tid i frihet blev inte speciellt lång.

Till sist ertappades han i Chile och blev utlämnad till England. Där ställdes han inför rätta och avtjänade 14 år i fängelse för sitt bedrägeri. Man kan tycka att Balfour borde ha kommit ut som en ny människa ifrån fängelsevistelsen och visst var det också så. Det första han gjorde var att iscensätta en ny ”affärsverksamhet” som han aldrig riktigt lyckades driva igenom i full skala innan nya hinder tillstötte. Han dog nämligen av en hjärtattack bara en kort tid därefter. Jabez Balfour dog utfattig