Stäng
Prenumerera gratis på Sveriges ledande nyhetsbrev inom bank & finans
Stockpicker intervjuar – Axilium Capital AB
03.11.2020

Stockpicker intervjuar – Axilium Capital AB

Axilium Capital AB investerar i nystartade, onoterade företag som har innovativa affärsidéer och stor tillväxtpotential.

Beskriv kort Axilium Capital AB för Stockpickers läsare.

– Vi investerar i nystartade, onoterade företag som har innovativa affärsidéer och stor tillväxtpotential. Citerar gärna Jim Collins bok, främst för titeln: ”Hur vanliga företag tar språnget till mästarklass”. Många bolag som vi träffar har en bra idé som löser ett stort problem i samhället. Med rätt människor och kompetens tillsammans med tillräcklig finansiering, kan dessa bolag blomma ut och bli ledande inom sitt område.

arash

Arash Jamali, COO och medgrundare på Axilium Capital AB

Vi försöker identifiera bolag med rätt förutsättningar, där vi tillsammans med grundare, ledning och styrelsen, kan vara en del i förändringsarbetet mot ett bolag i världsklass!

Som medlem i vårt nätverk ges möjligheten att investera i samma bolag som Axilium investerat i. Du väljer själv att investera när en investeringsmöjlighet som lockar dig presenteras.

Att följa Axilium och ingå i det slutna nätverket är enkelt och självklart helt utan förpliktelser eller kostnad – Du beslutar själv när och om du vill investera.

Vad har hänt hos Axilium Capital sedan förra utskicket till Stockpickers följare? 

– Det är minst sagt ovanliga tider vi befinner oss i just nu. Inte nog med att vi fått uppleva en pandemi, utan vi har dessutom fått vara med om ett stort socialt experiment. Vissa länder har valt att stänga sina gränser och många har varit ”fängslade” hemma, och inte fått träffa sina vänner och anhöriga. Vardagsrutiner har varit i gungning, och saker vi tagit förgivet är plötsligt ett minne blott.

Världsekonomin ångade på bra fram tills mars 2020 när Covid-19 slog ned som en blixt från klar himmel. Vissa ekonomer säger att det ändå var dags för en nedgång och att vi endast behövde en ursäkt, vilket kanske är åtminstone delvis sant. Pandemin är långt ifrån över men många delar av världsekonomin har redan kommit tillbaka och även om vi är på väg in i en andra våg är det osannolikt att det återigen blir en total nedstängning av industrin. Fördelen med att investera i onoterade tillväxtbolag i dessa tider, är att de är specialbyggda just för att möta de utmaningar och möjligheter som framtiden innehåller. Så vilka bolag ska man investera i? 

Under de senaste 12-18 månaderna har vi valt att fokusera extra mycket på så kallade ”Life Science”-bolag. Ett genomgående makrotema i världen är att förbättra livskvaliteten för sina medborgare. Detta har lett till att investerare, både från privat och offentlig sektor, satsar rekordmycket på dessa områden. Vissa länder, ex Nya Zeeland, har gått så långt som att mäta ”livskvalitetsindex” lika skarpt som BNP.

Vi ser också att det finns goda avkastningsmöjligheter inom sektorn med lägre korrelation mot övriga placeringsområden – alltså att sektorn kan prestera bra även om börsindexet faller.

En växande befolkning tillsammans med ökad förväntad livslängd ger en stark fortsatt efterfrågan – vi blir trots allt sjuka oavsett makroekonomisk status, och behovet av bra vård ökar konstant.

Mer nischat vågar vi även spekulera, genom data och analyser, att förebyggande åtgärder kommer få ett extra stort fokus. Exempelvis reducera risken för komplikationer, infektioner etc. Förebygga vinner alltid över att behandla. En vis kirurg sa en gång att ”all form av kirurgi är ett misslyckande.” – och där håller vi med!

Vår senaste investeringsrunda adresserar just förebyggande åtgärder – och vår analys indikerar att bolagen ligger helt rätt i tiden och kan bidra till signifikant samhällsnytta – och därmed avkastning. För den nyfikne kan man bli medlem och kika mer på våra bolag genom länken nedan.

ANMÄL DIG HÄR

Varför skall man investera i onoterade bolag?

– Bra fråga. Väljer att börja med det långa svaret för att avsluta med det korta.

Onoterade placeringar har länge förunnats professionella investerare, private banking, institutioner och affärsänglar. Samtidigt har vanligt folk fått nöja sig med traditionella placeringar på exempelvis börsen. Denna tillgångsbrist har sedermera, över tid, lett till att avkastningen för småsparare blivit lägre än för professionella aktörer.

Onoterade aktier har, sedan 70-talet, varit en konstant exponering för den välkända ”Yale-modellen”, från Yale University. Procentuell ökning respektive minskning av onoterat sker i symbios med utvecklingen på övriga placeringsfronter. Nu när börsen och guldet ligger högt, räntemarknaden ligger i botten, fastigheter och liknande går på knäna, så står onoterat plötsligt högt på listan.

Summa summarum (det korta svaret): Akronymen ”TINA” (There Is No Alternative) stämmer – men det är en sanning med modifikation. Kan man få tillgång till starka, lovande onoterade innehav i dessa tider, bör man slå till. Den onoterade marknaden står utanför psykologi och värderas oftast efter prestation. Har du ett högpresterande onoterat innehav kan du oftast räkna med uppgång över tid, oavsett hur mycket det blåser på börs-, fastighet-, räntemarknad etc. Är bolaget dessutom väl positionerat mot framtidens efterfrågan, i en bransch som är mindre konjunkturkänslig – finns det en god sannolikhet att du blir nöjd med din investering!

För dem som inte känner till hur ni arbetar, skulle du kunna berätta kort om det?

– För den röda trådens skull börjar jag svara som en förlängning på stycket ovanför.

De flesta finansiella rådgivare, vetare och tyckare avråder till köp av onoterat främst på grund av bristen på insyn och likviditet. Likviditetsbristen hör till den onoterade marknadens natur och är delvis anledningen till att onoterade bolag kan bli en väldigt bra affär. Vad gäller brist på insyn däremot är något som går att motverka med rätt kompetens och finansiell kraft. Oftast får man förlita sig på att bolaget drivs effektivt, och att man som småsparare inte förbises med information efter att investeringen genomförts. Dessa fallgropar vill jag börja med att dissekera utifrån HUR vi arbetar.  

Vi sonderar och analyserar marknaden och investerar därefter eget kapital i bolag som genomgått våra strikta kvalificeringskrav. Efter en kvalitetsgranskning från insidan, som ägare, erbjuder vi medlemmarna i vårt nätverk att investera i samma bolag.

Vi kräver i samband med en investering alltid informationsrättigheter för att löpande kunna följa bolagets utveckling i detalj. Vi tar också ofta plats i styrelsen som ledamot eller adjungerande där vi bidrar med vår kompetens för att skapa värde och framgång i bolaget.

Axilium har den kunskap, kompetens och engagemang som entreprenören söker. Vi ser till att göra vårt yttersta för att bolaget ska nå sin maximala potential och att aktieägarna ska kunna få så bra avkastning som möjligt. Vår investering består därmed av mer än bara kapital, vilket gör oss till en ’preferred investor’ på marknaden.

En investerare hos Axilium kan därför ALLTID räkna med löpande uppdateringar direkt från insidan. Alla större nyheter meddelar vi omedelbart, oftast via direkt kontakt mellan kontaktperson och investerare över telefon, eller via e-post. Kanske viktigast av allt är dock att Axilium har en konstant och direkt kontakt med bolagen och bevakar därmed våra egna och medlemmarnas intressen i realtid. Axilium har därmed full insyn i alla innehav.

AXCMedical

Bra svar! Har ni några nya projekt på gång nu för den intresserade?

– Tackar! Vi lanserade nyligen faktiskt vår största paketering någonsin. Med största menar jag antalet bolag som ingår i investeringen. Normalfallet ger en investering hos oss innehav i två (2) onoterade bolag. I denna lansering ingår hela fem (5) bolag, alla inom Life Science-sektorn. Otroligt intressanta bolag, där samtliga kan bli världsledande inom sina respektive områden.

Bli medlem

Vart vänder man sig om man vill investera?

– Först måste man ansluta sig till vårt nätverk. Medlemskapet är självklart helt utan förpliktelser, kostnader eller investeringskrav. På Axilium får du en personlig kontaktperson som kontinuerligt uppdaterar om utvecklingen i genomförda investeringar, samt för att svara på frågor kring tex material och information som presenteras. 


Klicka på knappen nedan för att fylla i dina uppgifter så är du ett steg närmare en spännande investeringsvärld tillsammans med likasinnade som vill bidra till en bättre morgondag.

Bli medlem

 

Relaterade ämnen