Stäng
Prenumerera gratis på Sveriges ledande nyhetsbrev inom bank & finans
Tungt fall i SEB efter UG-granskning
15.11.2019

Tungt fall i SEB efter UG-granskning

Stockholmsbörsen stängde i det närmaste oförändrat efter att större delen av dagen parkerat på minussidan. SEB såldes ned 12,3 procent på fredagen efter uppgifter om misstänkt penningtvätt. Under morgonen meddelade SEB att Uppdrag granskning i ett kommande program ska rapportera om misstänkt penningtvätt. Programmet har material som inkluderar SEB och har ställt frågor till banken. Bland övriga storbanker sjönk Swedbank 0,7 procent medan SHB A lyfte 1,5 procent.

Elekta sänker sin prognos för ebita-marginalen för räkenskapsåret 2019/2020. Samtidigt publicerar bolaget preliminära resultat för det andra kvartalet. Bolagets ebita-resultat i kvartalet uppgår preliminärt till 540 miljoner kronor, ner från 601 miljoner kronor under samma period i fjol. Morgan Stanley pekar på en avmattning i orderbokens tillväxt samt sämre efterfrågan på linjäracceleratorer i USA. Marknaden sänkte aktien 11,4 procent till 126,70 kronor. 

Gratis utbildning - Klassiska aktieformationer ladda ner här

Clas Ohlson rapporterade en försäljning för oktober månad på 744 miljoner kronor (755), vilket motsvarar en minskning med 1 procent. Försäljningen i andra kvartalet (augusti-oktober) uppgick därmed till 2,165 miljoner kronor vilket var i linje med konsensusestimatet. Ålandsbanken har en fortsatt positiv syn på Clas Ohlson. Aktien steg 0,5 procent till 95,40 kronor.

Fingerprint Cards, som rapporterade på morgonen, föll 13,2 procent. Biometribolaget redovisade en förlust om 3,4 miljoner kronor för det tredje kvartalet (7,0). Bruttomarginalen sjönk till 23 procent, från 27 procent för ett år sedan. Precise Biometrics hade en bättre dag med ett kurslyft om 5,2 procent i spåren av ökad omsättning och nettovinst. 

Elanders ska genomföra ett kostnads- och effektiviseringsprogram under fjärde kvartalet. Det föranleder engångskostnader med 60 miljoner kronor som tas under fjärde kvartalet. De årliga besparingarna av åtgärderna ligger på samma belopp. Aktien stärktes 0,5 procent till 83 kronor.

Fastighetsbolaget Hemfosa rusade 13 procent sedan SBB lagt ett bud med en premie om 22,7 procent. SBB:s aktie minskade däremot 8,2 procent. Powercell ökade 5,6 procent sedan den tyska samarbetspartnern Bosch köpt Midrocs andel om 11 procent i bolaget. Köpet skedde till kursen 107 kronor, vilket är en rabatt på nästan 30 procent. 

Anoto tillhörde återigen vinnarna med ett kurslyft om 28,5 procent. Trots att aktien har fördubblats den senaste månaden har börsvärdet minskat med 19 procent i år.

Här hittar du torsdagens börssammanfattning.

Bild copyright Boozt.