Stäng
Prenumerera gratis på Sveriges ledande nyhetsbrev inom bank & finans
Verktyg för aktiehandel - Handelsterminal och programvara
08.06.2021

Verktyg för aktiehandel - Handelsterminal och programvara

Utvecklingen har gått mycket snabbt framåt då det gäller verktyg för aktiehandel.

Programvara som tidigare endast institutionella placerare hade tillgång till finns nu hos alla privata placerare som vill göra en seriös satsning på sin aktiehandel. Vill man ta steget längre och försöka sig på en professionell karriär inom aktiehandel, är det viktigt man har en programvara som är stabil, snabb och kan ge dig det underlag du behöver för din aktiehandel. Även här har utvecklingen gått oerhört snabbt det senaste decenniet.

Infront

Infront är ett handelssystem som används av väldigt många professionella handlare. Både privata daytraders som lever av sin handel och traders som jobbar hos banker använder systemet. Det finns flera orsaker till att Infront blivit så populärt men det som nog lockar mest är helheten där du får nyhetsflöde, handel, handelsstatistik, marknadsdata, teknisk analys och grafer i samma system. I Infront finns också portföljverktyg.

Nyhetsflödet

Om vi börjar med att titta på nyhetsflödet så finns de viktigaste svenska nyhetsbyråerna men också börsens informationssystem samt en del sajter med inriktning på placeringar i Infront.


Infront nyhetsservice


Nyhetsbyrån Direkt och MFN är två nyhetskällor som vi regelbundet använder oss av, den stora fördelen med Infront är att man kan styra nyhetsflödet själv. Vissa nyhetskällor är man kanske inte lika intresserad av och då är det enkelt att välja vilka källor som ska visas i nyhetsfönstret.

Marknadsdata

Styrkan med Infront är också det stora utbudet av marknadsdata. Här finns allt från aktier, marknadsindex och sektorer till swappar och valutakurser. Det finns också ett stort urval av data från råvarumarknaden.


Infront marknadsdata


Det man får vara medveten om är att viss data utgör en tilläggskostnad som Infront debiterar på månadsbasis. Exempelvis Cross Market Indicators - Mini Package som innehåller amerikanska index kostar extra.

Handel

Själva handeln är det centrala som Infront är uppbyggd kring. Här har vi fått se en snabb utveckling de senaste åren och det är som sagt nuförtiden möjligt för privatpersoner att göra transaktioner som endast institutionella placerare gjorde för 15-20 år sedan.


Infront Click Trading


Ovan finns exempel på hur ett så kalla Click Trading-fönster kan se ut. Detta används för att snabbt kunna lägga order i marknaden. Med endast ett klick kan man köpa/sälja den förutbestämda volym man vill på respektive nivåer.

Ett mera traditionellt orderfönster finns nedan. Här finns orderbok, volyminfo och olika inställning för att lägga ordrar i marknaden.


Infront Orderfonster


I nästa del av utbildningen kommer vi gå igenom exekvering och hur man på ett effektiv sätt kan placera automatiserade ordrar i marknaden. Mer om bland annat dessa två orderfönster ovan då.

Teknisk analys

Det finns också väldigt bra verktyg för teknisk analys i Infront. Alla de mest frekventa indikatorerna (glidande medelvärden, relative strenght index, bollinger bands och så vidare) finns inbyggda i programvaran. Dessutom finns möjlighet att applicera dessa indikatorer på olika tidsperspektiv och på råvaror, aktier, index mm. Man kan också rita trendlinjer, formationer osv i graferna. Den som är intresserad av teknisk analys klarar sig därmed väldigt långt med funktionerna i Infront.

VWAP

En av de indikatorer som jag använder en hel del i Infront är VWAP. I förra veckan visade jag en affär jag genomfört med hjälp av en av mina favoritstrategier nämligen mean reversion mot VWAP. Mean reversion innebär att exempelvis en aktie förväntas söka sig mot ett jämviktsvärde efter större rörelser. VWAP finns med som indikator i Infront.


Infront VWAP Moment


Även under veckan som gick gjorde jag några intradagsaffärer som baserades på VWAP. I den tidiga handeln under tisdagen handlades Moment Group cirka 5 procent under VWAP och jag köpte med snitt på cirka 0,727 kronor. Cirka en timme senare handlades Moment Group igen på VWAP och affären stängdes kring 0,75 kronor, en vinst på cirka 3 procent.

Detta var kort om funktionerna i Infront som vi ser som ett måste om man ska satsa heltid på aktiehandel. Om du däremot inte gör affärer dagligen, lär såväl Avanzas som Nordnets webbgränssnitt räcka väldigt långt. 

Obs! Du som är intresserad av att testa Infront gratis i 14 dagar kan göra det via denna länk  men kom ihåg att du behöver ta ett abonnemang via din mäklare om du också vill få möjlighet att handla och övervaka din portfölj via Infront.

Läs mer om Infront

Slutligen vill vi tipsa om två alternativ för den som vill ha mer avancerade funktioner i sin tekniska analys såsom exempelvis möjligheten att programmera egna indikatorer och göra egna scanners.

eSignal

Vi använder oss av eSignal för teknisk analys. Detta är en amerikansk programvara men man får tillgång till i princip de flesta marknader i världen. Fördelarna med eSignal är de oändliga möjligheterna att bygga egna strategier, indikatorer samtidigt som man kan sätta upp larm och bevakningslistor på ett enkelt sätt. Det finns också möjligheter att länka ut data till exempelvis excel för ytterligare statistiska beräkningar.

eSignal kan du testa med ett löfte om att få pengarna tillbaka om du inte är nöjd med programvaran. Observera dock att eSignal är relativt kostsamt och det finns inte möjlighet att få svensk support om man stöter på problem.

Läs mer om eSignal

Metastock

Metastock är en klassisk programvara för teknisk analys. Precis som eSignal finns stora möjligheter då man kan skapa egna indikatorer, testa strategier och följa många olika marknader. Prestandan är dock inte på samma nivå som eSignal vilket är orsaken till att vi valt bort Metastock.

Läs mer om Metastock