Stäng
Så skapar du en extra inkomst från börsen. Fyll i din mailadress så berättar vi hur.
Viktigaste pusselbiten för en framgångsrik aktiehandel?
03.04.2020

Viktigaste pusselbiten för en framgångsrik aktiehandel?

Som nybörjare på marknaden finns det massor med information att ta in men en av de absolut mest viktiga pusselbitarna för att lyckas på marknaden är att känna till matematiken eller oddsen kring reward/risk och träffsäkerhet.

På aktiemarknaden agerar man om man vill ta risk, denna risk behöver balanseras upp av en vettig avkastning. Affärer där förväntade avkastningen ligger på 10 procent men du riskerar 20 procent är inte hållbart i längden. Alla som blivit framgångsrika aktieplacerare och verkligen lyckats hitta bra aktieaffärer, är duktiga på att väga risk mot förväntad avkastning.

Det man först och främst måste hålla koll på är hur stor del av de affärer man gör som blir vinstaffärer. Gissar man helt slumpmässigt ska utfallet bli 50/50 mellan vinster och förluster men när det gäller placeringar kommer alltid psykologiska faktorer med och ofta har placerare en andel vinstaffärer på under 50 procent.
riskreward
Förutom andelen vinstaffärer, måste man också hålla koll på hur stor vinsterna är i förhållande till förlusterna. Här är det vanligt att man försöker hitta affärer där den potentiella vinsten är minst tre gånger större än förlusten men det finns gott om placerare som når upp till goda resultat med en storlek på vinsterna som är dubbelt större än förlusterna.

Slår man ihop träffsäkerhet med storleksförhållandet mellan vinster och förluster, får man fram riktigt intressant information. Flera exempel finns i matrisen ovan. Lyckas man träffa rätt i 40 procent av affärerna samtidigt som vinsterna i snitt är dubbelt större än förlusterna, är man lönsam i sin aktiehandel. Däremot om man endast lyckats pricka rätt 1 av 5 affärer, räcker det inte att ha en reward/risk där vinsterna är 3 gånger större än förlusterna. Här gäller det att hitta rätt och se till att man finns inom det grönmarkerade ”lönsamma” området.

I nästa vecka kommer vi gå igenom några konkreta exempel på hur man försäkrar sig om att man har en positiv förväntad avkastning i sin tradingverksamhet. Dessa exempel är tagna ur vårt tradingbrev, Swing Trader. Läs mera om Swing Trader här. Följ oss på Facebook så missar du inte nästa del i artikelserien. Du hittar vår Facebook sida här.

Läs mera om swingtrading

Av
Mats Ahlskog Analytiker