Stäng
Prenumerera gratis på Sveriges ledande nyhetsbrev inom bank & finans
Volvo överväger slopa extrautdelning
21.11.2019

Volvo överväger slopa extrautdelning

Stockholmsbörsen utvecklades söderut på torsdagen efter nedgångar i Asien. OMXS30-index backade 0,5 procent till 1720. Det amerikanska representanthuset har i stort sett enhälligt röstat för lagstiftning till stöd för demonstranterna i Hongkong, vilket komplicerar konflikten ytterligare.

SHB ser att det finns en risk att Swedbank får sänka utdelningen till följd av penningtvättsuppgifterna i SVT:s program Uppdrag Granskning. Det skriver banken i en analys. I banksektorn var det små rörelser då Swedbank backade 0,3 procent och SEB steg 0,1 procent.

Volvo överväger att slopa extrautdelningen vid vårens stämma och i stället införa ett stort återköpsprogram av egna aktier, erfar Dagens Industri. I fjol delade Volvo ut 10 miljarder kronor i extrautdelning. B-aktien sjönk 0,9 procent. Konjunkturkänsliga industri- och gruvbolag tillhörde de svagare pappren. Boliden tappade 3,1 procent och skogsjätten föll SCA 2,2 procent. Enligt Affärsvärldens skvallersida Börsgolvet är det intensiv ryktesspridning om fortsatt konsolidering i bettingsektorn. Bl.a. kan Bet 365 vara intresserade av LeoVegas. Aktien backade 0,4 procent till 31,22 kronor. Teknikhandelskoncernen Addtech, som i slutet av oktober drabbades av ett omfattande dataintrång, föll 4,5 procent. Någon ny officiell kommunikation i ärendet har inte publicerats idag som förklarar kursnedgången.

Aktietidning till specialpris - Läs mera här

Engelska Skolan rapporterade en omsättning i linje med förväntat under första kvartalet. Bolagets redovisning har påverkats stort av IFRS 16-effekter. Rörelseresultatet blev 54,6 miljoner kronor (23,3). Exklusive IFRS 16-effekter blev rörelseresultatet 36,5 miljoner kronor (23,3). I resultatet ingår en reavinst med 24,7 miljoner kronor från försäljningen av bolagets 50 procentiga andel i Colegio IALE till delägaren familjen Monzonis för 3,9 miljoner euro. Aktien försvagades 0,6 procent till 69,60 kronor. Forskningsbolaget Kancera såldes ned 41 procent efter att ha föreslagit en fullt garanterad företrädesemission om cirka 61 miljoner kronor för att finansiera en fas 2a-studie med hjärtläkemedelskandidaten Kand567.

Biotechbolaget Genovis redovisade en rejäl ökning av omsättningen och resultatet för det tredje kvartalet. Aktien minskade 7,7 procent. Raketech hade en mindre bra dag med en nedgång om 16,2 procent. Företaget rapporterade ett organiskt försäljningsfall på 18 procent i det tredje kvartalet. Dessutom sjönk resultatet och vd Michael Holmberg var inte nöjd med kvartalet. En annan förlorare var Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar. Aktien sänktes 9,1 procent efter att ha redovisat klart ökad förlust. Enquest har ökat oljeproduktionen med 26 procent under årets första tio månader. Ökningen beror på Magnus-förvärvet och förbättrat upptagande vid Kraken. Aktien backade 2,4 procent.

Här hittar du onsdagens börssammanfattning.