Stäng
Så skapar du en extra inkomst från börsen. Till vilken mailadress ska vi skicka guiden?
EQTs intåg i Storytel är tveklöst positivt men våra prognoser påverkas inte
14.09.2021

EQTs intåg i Storytel är tveklöst positivt men våra prognoser påverkas inte

Ljudboksföretaget Storytel hör till veckans vinnare med kursuppgång om 16%. Triggern för rörelsen blev beskedet att riskkapitalbolaget EQT har köpt 6,6 miljoner aktier och därigenom blivit bolagets näst största ägare med en andel motsvarande nästintill 10% av kapital och röster.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1894 (12 september 2021)

Att Storytel får in den typen av namnkunnig ägare är tveklöst positivt och kan mycket väl bli någon form av ”game changer” för hur marknaden ser på bolaget och inte minst dess tillväxtförutsättningar. Det är inte någon hemlighet att aktien har varit lite trött under de senaste 12 månaderna just som en konsekvens av att tillväxttakten såg ut att börja avta samtidigt som lönsamheten alltjämt ligger en bit bort i tiden. Här kan EQT med sin väldokumenterade erfarenhet av att bygga bolag, mycket väl bidra med nyttiga infallsvinklar samtidigt som man säkerställer kapitalbehovet när sådant eventuellt uppstår (Storytel lär nämligen behöva ytterligare kapitalpåfyllning längre fram).

Annons

Sett till ovanstående är marknadens positiva reaktion tveklöst motiverad. Samtidigt bör man även påpeka att EQT:s intåg i Storytels ägarlista inte påverkar våra eller marknadens prognoser i det här skedet. Det är också av den anledningen som vi inte ser något omedelbart behov av att se över riktkursen för aktien som vi tidigare har angivit till ca 250 kr. Möjligtvis skulle man kunna tänkas sig att justera riskpremien en aning.

Det man inte skall glömma bort är dock att anledningen till kurstappet tidigare var marknadens besvikelse över dels Q2-rapporten dels de sänkta tillväxtantagandena för i år. Detta är förstås inget som EQT inhopp råder bot på. Däremot kan tillväxtinitiativen framgent (inte minst M&A) underlättas och påskyndas. Skulle så bli fallet kommer vi att justera våra estimat längre fram.

Av
Jacek Bielecki Analytiker