Stäng
Missa inga kursdrivande nyheter och aktietips. Vart ska vi skicka infon?
”Game changer” för kryptovalutan Bitcoin?
11.02.2021

”Game changer” för kryptovalutan Bitcoin?

Det är onekligen svårt att säga annat än att vi lever i exceptionella tider.

När nu Gamestophysterin har lagt sig och allt färre bevakar redditforumet tycks Elon Musk ha tagit över spekulationsspakarna via sitt Twitterkonto. Därmed kan mikrobloggen ha fått ett om möjligt ännu bättre affischnamn än vad den forne presidenten Donald Trump var.

Under den gångna veckan har Teslagrundaren publicerat en rad högst anmärkningsvärda meddelanden som huvudsakligen har handlat om kryptovalutor (och huvudsakligen en som går under namnet Doge). Att påstå att han uppmanar sina följare att köpa den vore förstås att överdriva. Men med tanke på antalet följare han har, bidrar den här typen av inlägg ofrånkomligen till massiva prisstegringar något han onekligen borde vara medveten om vid det här laget.

Som om ovanstående inte vore märkligt nog har det även framkommit att ”hans” Tesla har investerat 1,5 miljard dollar i kryptovalutan Bitcoin. Vad den exakta anledningen till detta är förefaller vara något kryptiskt, men av vad som framkommit i medier är investeringen ett sätt att få avkastning på den egna kassan. För trots att Tesla inte tjänar särdeles mycket pengar så har man vid flertalet tillfällen passat på att emittera nya aktier under förra årets kurshausse. Medel som man uppenbarligen (till viss del åtminstone) är villiga att hålla i kryptovalutor.

Våghalsigt och dumdristigt? Det kan man förstås tycka vid första anblick men så behöver inte alls vara fallet. Tvärtom kan det faktiskt visa sig vara ännu ett smart drag av Elon Musk trots att han i ärlighetens namn inte på något sätt är pionjär i detta avseende. Tidigare har bl.a. bolag som MicroStrategy Inc samt även Square (som för övrigt delar VD med Twitter) tagit liknande beslut vilket onekligen har bidragit till båda aktiernas starka kursutveckling.


MicroStrategy Inc


Sedan MicroStrategy Inc i mitten av december meddelade att man nära på har dubblat sitt innehav i Bitcoin till drygt 70 000, har dess aktiekurs exploderat. Enbart i år är aktien upp med ca 200% som en konsekvens av kryptovalutans starka utveckling. Värdet av företagets i bitcoin denominerade kassa har ökat från 1,5 miljarder dollar till närmare 3,5 miljarder. Det här kan man verkligen kalla för ett värdeskapande beslut. Så här långt i alla fall.

MicroStrategy Inc är ett amerikanskt BI-bolag (Business intelligence) som drivs av Michael Saylor. Just Saylor kan ha varit personen som om inte bokstavligen lyckades övertala Elon Musk till att följa hans exempel, så åtminstone sådde idéfrön till att omvandla en del av Teslas kassa till just Bitcoin. Om inte annat så har han, offentligt på just Twitter, föreslagit nämnda möjlighet för Teslachefen. Ett slags ”kompisråd” från en raketforskare till en annan. För tro det eller ej men båda har faktiskt liknande bakgrund. Och vem vet, kanske kan just den här diskussionen raketforskarna emellan om ett antal år anses ha varit det stora genombrottet för kryptovalutan?

För är det något som Elon Musk har så är det genomslagskraft efter allt det som han åstadkommit med bl.a. Tesla och SpaceX. Dessa båda bolag hör faktiskt till dem som alltid toppar listan över önskearbetsgivare hos unga amerikaner. Utöver miljoner privatpersoner finns det säkerligen även ett flertal näringsidkare (såväl på och utanför börsen) som följer allt Elon Musk gör. Skulle några av dem välja att lägga delar av sina företags likviditet i just Bitcoin kan det givetvis utlösa ett makalöst rally (utbudet av Bitcoins är begränsat) i kryptovalutan. De som är tidigt ute blir ofta de som får bäst utväxling. För tänk själva om exempelvis bolag som Apple, Alphabet eller Amazon väljer att omvandla mindre delar av sina jättelika kassakistor från dollar till just Bitcoin. Hua!

Det faktum att mängden utgivna dollar har ökat med 24% så sent som ifjol är huvudanledningen till varför personer som Michael Saylor föredrar att addera Bitcoin till balansräkningen, volatiliteten till trots. Medan de traditionella valutornas köpkraft minskar och värdet urholkas som en följd av det kraftigt ökade antalet, har utvecklingen för Bitcoin varit den motsatta även om ”värdet” stundtals har varierat stort. Teslas ökända rykte av ”disruption” skulle därför rent hypotetiskt kunna innebära en ”game changer” för kryptovalutan. ”Cash is no longer king”?  

Dagens krönika skall inte på något sätt ses som en uppmaning till investering (eller spekulation) i kryptovalutor. Tanken var snarare att åskådliggöra det faktum att vi verkligen lever i exceptionella tider i spåren av den skenande digitaliseringen och det gränslösa pengartryckandet. Företeelser som tidigare framstod som mer eller mindre osannolika inträffar numera mitt framför våra ögon. Om detta sedan är tecken på någon form av kollektivt vansinne eller en ny (bättre?) version (2.0) av det 20 år gamla uttrycket ”ny ekonomi” återstår att se.

Great time to be alive!

Av
Jacek Bielecki Analytiker