Planerar du inför din pension? Här är några tips att ha i åtanke
25.04.2024

Planerar du inför din pension? Här är några tips att ha i åtanke

Ingen vill nå upp till pensionsåldern och plötsligt märka att man är tvungen att skära ner i levnadskostnaderna. Snarare vill man kosta på sig lite extra efter ett långt och ofta hektiskt arbetsliv.

Det som många missar är att man själv har ett stort ansvar här. Man måste planera och se till att man gör välavvägda investeringar som kan producera värde fram till den dag då du vill ha en guldkant på vardagen.

För det första måste man titta närmare på placeringshorisonten. Medellivslängden i Sverige ökar hela tiden, de som föddes ifjol väntas ha en medellivslängd på 82 år för män och 85 år för kvinnor. Det är alltså skäl att räkna med många år av pensionärsliv.


Inkommande måndag bjuder vi med dig på en resa med målet att lyfta din fondportfölj mot miljonerna. Läs mer här


Ytterligare en faktor att beakta är inflationen. Inflationen leder till att köpkraften minskar. Snittinflationen i Sverige sedan 1930 har varit strax under 4 procent. Detta innebär att om denna inflationstakt håller i sig, kommer man om 20 år att behöva över 400 000 kronor för att täcka sina levnadskostnader om man idag har levnadskostnader på 200 000 kronor.

För att motverka inflationen är det viktigt att successivt investera pengar under arbetsföra år. Investeringar ger nämligen ofta ett bra skydd mot inflation. Exempelvis om man investerat i ett bolag som lyckas höja priserna, kommer i de flesta fall vinsten per aktie att öka. Detta är ett värde som direkt tillfaller aktieägarna endera i form av kursuppgång eller utdelningar.


Inkommande måndag bjuder vi med dig på en resa med målet att lyfta din fondportfölj mot miljonerna. Läs mer här