Dometic – efterlängtad revansch
19.02.2019

Dometic – efterlängtad revansch

Dometic har varit en av våra aktiefavoriter länge. Kanske lite för länge med tanke på att aktien toppade i somras för att därefter se sin kurs falla med drygt 40% när kurspressen var som mest påtaglig i vintras.

Dometic har varit en av våra aktiefavoriter länge. Kanske lite för länge med tanke på att aktien toppade i somras för att därefter se sin kurs falla med drygt 40% när kurspressen var som mest påtaglig i vintras. I dagsläget är kurstappet dryga 20% efter att bolagets aktiekurs har återhämtat sig rejält i spåren av Q4-rapporten.

Annons

Den starka rapportreaktionen kan likställas med ett rejält lättnadsrally i spåren av en rapport som inte var så svag som marknaden (inofficiellt) hade befarat. Bolagets VD målade dessutom upp en oväntat ljus bild av framtiden där han förväntar sig organisk tillväxt för i år och därtill även högre lönsamhet. Detta fick analytikerkåren gå i spinn varvid riktkurshöjningar stod som spö i backen.

Missa inte: Gratis aktietips varje dag - Klicka här

För egen del är vi nog inte lika övertygade om att det värsta verkligen är över. Förvisso ansåg vi att marknaden överreagerade rejält när kursen föll mot 60-kronorsnivån och till och med under, men frågan är om inte återhämtningen till 75-80 kr skall ses som återgång till en ny, lägre normalnivå. Q4 var starkt men innehöll även en del beska besked. Den organiska tillväxten var negativ, låt vara att tappet var lägre än vad marknaden hade befarat men faktum kvarstår. Värt att påpeka är därtill att utvecklingen i EMEA var överraskande stark (+8%) vilket hjälpte till att dra upp siffrorna.

Detta är förstås positivt men utgör även ett hot. Att den europeiska konjunkturen mattas är relativt tydligt och vi ser hög risk att detta spiller över på Dometic längre fram i år. Lönsamheten på den europeiska marknaden är nämligen lägre än på andra håll, något som ledningen vill ”rätta till”. Skulle efterfrågan vika kan det dock bli svårt att höja priserna vilket i sin tur kan påverka målsättningen att uppvisa 15-procentig lönsamhet under 2019.

Kursutvecklingen till trots var 2018 långt ifrån något dåligt år för Dometic. Nettoomsättningen summerades till 18,3 miljarder kr vilket var en ökning motsvarande 30% jämfört med året innan. Merparten härstammade från förvärv men den organiska tillväxten var i linje med bolagets finansiella mål (5%). Starkt med tanke på att det sker trots utmaningar på den amerikanska RV-marknaden.

Det man inte riktigt lyckades nå upp till var lönsamhetsmålet om 15%. Rörelseresultatet (EBIT) för perioden uppgick till 2 587 Mkr (1 907), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 14,2% (13,6). Här skall man dock påpeka att man i Q4 tog omstruktureringskostnader motsvarande 92 Mkr som en konsekvens av ett koncernövergripande initiativ för att optimera tillverkning och sänka kostnaderna. Justerar man för denna post hade marginalen ha blivit 14,7%. Klart godkänt utifrån rådande förutsättningar vilket också visar att det är eftermarknaden (Aftermarket) snarare än nyförsäljning som har allt större vikt för bolagets finansiella utveckling. Här var tillväxten tvåsiffrig i procent räknat och marginalerna högre. Under december har man därtill stärkt sin marknadsställning ytterligare genom förvärv av brittiska Kampa vars produktportfölj uppges bredda Dometics globala utbud.

Tittar vi på den nedersta raden summerades vinsten till 5,33 kr eller 5,55 kr om man justerar för omstruktureringsposten i Q4. En ökning med 5,5 % respektive 9,9% jämfört med fjolårets 5,05 kr. Som en följd av det föreslog styrelsen en utdelningshöjning till 2,15 kr (2,05) per aktie. En överraskning för vår del då man likväl hade kunnat bibehålla fjolårets nivå sett mot bakgrund av att man har ett uttalat mål att minska skuldsättningsgraden till 2x EBITDA-resultatet vid utgången av 2019 (2,8x vid utgången av 2018).

För 2019 guidar Juan Vargues för något positiv organisk tillväxt. Vi tolkar det som att han räknar med organisk ökning motsvarande 1-3% vilket alltså är i underkant av bolagets finansiella målsättning om 5%. Lönsamheten bedöms stärkas till omkring 15% som en följd av de redan vidtagna åtgärderna. Eftersom Juan Vargues tidigare nämnt att det finns en del lågt hängande frukter att plocka i syfte att öka lönsamheten utgår vi ifrån att han mycket väl kan komma att lyckas på den fronten. Det lär däremot bli svårare att lyckas uppvisa organisk försäljningstillväxt om nu den globala konjunkturen fortsätter att mattas vilket det mesta just nu tyder på.

Utebliven eller rent av krympande organisk tillväxt lär inte kunna motivera någon tillväxtvärdering i synnerhet som mer än halva verksamheten (ca 60%) trots allt är att betrakta som cyklisk. Vi räknar heller inte med annat än små kompletterande förvärv i spåren av en tydlig strategi att banta skuldsättningen efter förvärvet av SeaStar. Med det som utgångspunkt misstänker vi att vinsten på den nedersta raden mycket väl kan sjunka jämfört med nivån ifjol. Detta då vi räknar med att fler omstruktureringsposter dyker upp under året.

Bortser man från eventuella sådana poster och samtidigt tar höjd för lägre finansiella kostnader (minskad skuldbörda) landar årets vinstestimat på ca 6 kr vilket ändå lägre än vi tidigare kalkylerat med. Osäkerheten kring prognosen är därtill relativt stor och vi misstänker att riskerna mot bolagets guidning ligger på nedsidan (trots att man borde ses som en dollarvinnare). Det tillsammans med lägre vinstmultipel medför att vi sänker riktkursen ännu ett snäpp till 78 kr (85). Detta är också den främsta anledningen till att köprådet slopas och aktien lämnar våra Top Picks.

Relaterade ämnen