SARSYS-ASFT – Bra tryck i orderboken
27.01.2020

SARSYS-ASFT – Bra tryck i orderboken

Som bekant har börsåret 2020 börjat i dur och många placerare har kunnat glädja sig åt fina uppgångar. Andra tongångar har det däremot varit för friktionsmätningsbolaget vars aktie har backat med 10% under januari. Därmed fortsätter den ganska så volatila resan man har haft sedan noteringen 2017, då under namnet Scandinavian Airport and Road Systems.

SARS | MTF | 6,16 kr

Detta är en analys från Stockpicker Newsletter. Läs en gratis utgåva av aktietidningen här.

Namnbytet kom till följd av förvärvet av huvudkonkurrenten ASFT Industries, som över natt fördubblade koncernens storlek. Samtidigt skapades en aktör som utvecklar, tillverkar och säljer friktions- och vädermätutrustning till framförallt flygplatser. Dessutom utför man på kundens uppdrag service och underhåll på de mer än 1 000 befintliga enheterna runt om i världen.

Storleken av verksamheten är fortfarande ganska överskådlig, med en nettoomsättning som ser ut att kunna landa på omkring 88 Mkr under 2019. Produkterbjudandet riktar sig dock mot ett tillväxtsegment som gynnas av den ökande globala flygtrafiken. Klimatdebatten till trots byggs det många nya flygplatser vilket i sin tur ökar behovet av flygsäkerhets- och vädermätutrustning. Dessutom blir de offentliga upphandlingarna större och större, både i antalet produkter och ordersummor. För det mesta är kunderna statligt ägda flygplatser, statliga flygplatsbolag eller privatägda operatörer.  

Ett stadigt flöde av nya order vittnar om att efterfrågan är god och nettoomsättningen under det första halvåret 2019 ökade med 73%, jämfört med samma period ett år tidigare, till 44,4 Mkr. Ledningen kring vd Fredrik Graflind är tyvärr ganska sparsamma med detaljer men givetvis är en stor del av tillväxten relaterad till förvärvet av ASFT. Med det sagt tror vi ändå att den organiska tillväxttakten uppgick till runt 15% under perioden januari – juni. Då bolaget har ändrat rapporteringsstrukturen från tidigare halvårsrapporter till numera kvartalsvisa redogörelser, går det inte heller att få konkreta jämförelsesiffror för Q3.

Vi noterar dock att nettoomsättningen under perioden juli – september på 20,2 Mkr var något lägre än de 24 Mkr under Q2, vilket förklaras med att juli och augusti är den säsongsmässigt svagaste perioden på året. Nettoomsättningen under årets första nio månader på 64,6 Mkr har redan passerat helårssiffran för 2018 på 57,6 Mkr.

Mycket positiva effekter har sammangående mellan Sarsys och ASFT haft på lönsamheten. Man har inte bara lyckats realisera signifikanta synergieffekter, bortfallet av den tidigare tuffa konkurrensen på offentliga upphandlingar har dessutom förbättrat prisbilden betydligt, vilket har lett till bättre täckningsbidrag för erhållna kontrakt. Som konsekvens har rörelseresultatet förbättrats till 5,4 Mkr under de första nio månaderna av 2019, jämfört med en rörelseförlust på 6,2 Mkr under hela 2018.

Lovande är även samarbetsavtalet med Omniklima, som tecknades för några månader sedan angående ny teknik för mätning av kontamination av start- och landningsbanor. Avtalet innebär att Sarsys-ASFT får global ensamrätt till tekniken för flygplatser, som tvingas av ett nytt regelverk att fokusera på mätning av kontamination i kombination med friktionsmätning. Ledningen är övertygad om att man med sina nya typer av sensorer i det nya banrapporteringssystemet kommer att bli tekniskt ledande på marknaden när lanseringen väl är genomfört under Q1 i år.

Generellt är produktutveckling en viktig pusselbit och det är inte ovanligt att man anpassar vissa systemapplikationer till kundernas krav. Allt det kostar pengar och kassan var vid slutet av september ganska tom. Som åtgärd genomfördes i oktober en riktad emission till två institutionella ägare som tillförde bolaget 4,4 Mkr i en första fas och kommer att ge ytterligare 3,9 Mkr inom de kommande kvartalen till en total utspädning om nästan 12%.

När emissionen genomfördes trodde man fortfarande på ett positivt utfall av samtalen med CNS Systems angående ett eventuellt förvärv. CNS omsatte under perioden januari – september 17,6 Mkr och förhoppningen var att kunna realisera stora synergieffekter mellan bolagens produkter och kunder. I mitten av januari blev det dock känt att diskussionerna har avslutats utan framgång.

Verksamheten står, emellertid, bra på egna ben och orderflödet har varit starkt under hösten. Sammanlagt har man tagit 11 ytterligare ordrar under Q4 till ett totalt värde om 14,6 Mkr från kunder i bland annat Tyskland (Fraport), Kina, och Sydamerika. Dessutom tilldelades bolaget en ramorder till ett värde om cirka 22,1 Mkr från norska flygvapnet. 

Med det positiva momentumet i ryggen tror vi att nettoomsättningen kan landa runt 88 Mkr för helåret 2019, med en vinst per aktie på omkring 0,42 kr (räknat på antalet aktier efter senaste emissionen). Räknar vi med en organisk tillväxt på 10% och ytterligare marginalförbättring borde 97 Mkr, respektive 0,55 kr per aktie vara inom räckhåll i år. Om så blir fallet handlas aktien till ett P/E-tal strax under 11, vilket utan tvekan ter sig attraktivt givet tillväxtutsikterna. Samtidigt ser vi prognososäkerheten som mycket hög, och en eventuell investering lämpar sig därför främst för den mer riskvillige placeraren. Spekulativt Köp.